Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Sikeres madármentés

Életmód > Zsámbék

2011-02-20


Egy zsámbéki ház erkélyén egy ragadozó madarat találtak tavaly télen. A madár egy fiatal egerészölyv volt. A hosszan tartó hideg és vastag hótakaró miatt már hetek óta nem táplálkozott, ezért legyengült és talán végső elkeseredésében menekülhetett a lakóépületek közé.

Az ölyvet Teknős András madárbarát vette gondozásba, aki több héten keresztül táplálta, erősítette fel nyers csirkeaprólékkal. A hótakaró elolvadásával Mayer László fóliasátrában folytatta a felkészülést a természetbe történő visszaengedésre, itt hosszabb távokat is tudott már szabadon repülni.

Felsőörspusztán engedtük szabadon, facsoportokkal, gyepekkel tarkított gyümölcsösben, Kalmár Zsolt agrármérnök segítségével. A tél nagy erőpróba a vadon élő állatoknak, leginkább a hosszan tartó havas időszakot viselik nehezen. Ilyenkor sokkal nehezebben találnak táplálékot, a tavak, folyók befagyása pedig a vízimadarakat veszélyezteti leginkább. Bár az egerészölyv hazánkban nem vonul, a gyengébb egyedek nem tudják a telet átvészelni. Sok madárfaj azonban vonuló léte ellenére megpróbál áttelelni, ezért látni nagy kócsagokat a Zsámbéki-patak mentén a legnagyobb hidegben is.

Az ölyv a 456 444 számú madárgyűrűt kapta, reméljük, hosszú élete lesz és talán egyszer megtudjuk, hogy merre jutott el.

Bőhm András

 


Vissza