Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Felújítják az óvárost

Építészet > Budaörs

2011-02-01


Lakossági tájékoztatón mutatta be a budaörsi polgármesteri hivatal az Óváros megújításának több mint egymilliárd forintot igénylő terveit, amelyhez egy 560 millió forintos európai uniós támogatás elnyerését is reméli.

A tervek között szerepel műemléki védettségű épületek helyreállítása, sétálóutcák, egy művészeti központ kialakítása, és biopiac létesítése.  Megújulhat a Templom téri patika műemléki épülete is.
Az elképzelések megvalósításához 560 millió forintos európai uniós támogatás elnyerésére is esélyt látnak, mivel az első fordulón már sikeresen túljutottak. A tavaly, hosszas lakossági egyeztetést követően elfogadott Integrált Városfejlesztési Stratégia, majd a területre kidolgozott Akcióterületi Terv alapján készült új szabályozás feltétele a pályázat elnyerésének.

Budaörs önkormányzata az ősszel 800 fős mintán közvélemény-kutatást végeztetett annak érdekében, hogy megtudja, mennyire támogatottak a városközpont építésére vonatkozó elképzelései. A kutatás bebizonyította, hogy a tervek találkoznak a lakosság igényeivel, hiszen összességében négyesnél is magasabbra értékelték azokat az ötfokú skálán.
Különösen támogatott volt a kulturális intézményhálózat bővítése, vagyis a védett Zichy-major épületegyüttesének helyreállítása eredeti állapotába, és művészeti központtá fejlesztése (4,29), a közösségi terek fejlesztése (4,26), a sétálóutca kialakítása (4,11). A Zichy korzó létrehozása a megkérdezettek négyötödének egyetértésével találkozott. Az ún. Ébner- és Zichy-korzó keleti oldalán üzletek, kávézók, az emeleti szinteken irodák és lakások épülnek majd. Öt térfigyelő kamerát is felszerelnek az új városközpont biztonsága érdekében.

Várhatóan májusban indulhat, jövő év decemberében pedig befejeződhet az építkezés.


Vissza