Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A sváb hagyományok vonzásában

Kultúra > Zsámbék

2011-01-07


A zsámbéki Lochberg-tánccsoport és utánpótláscsoportja 2010-ben ismét egy programokkal, hagyományokkal, utazással és fellépésekkel teli évet zárt, felvállalva azoknak a helyi sváb hagyományoknak a megtartását, melyeket őseik a kommunizmus nehéz évei alatt sem hagytak elveszni, mint a farsangtemetés vidám előadása, a Maria Himmelfahrt-napi szokások augusztus 15-én vagy akár a Christkindlspiel karácsonykor.

A múlt év eleji jótékonysági bál és a szülők segítségének köszönhetően sikerült elkészíttetniük a zsámbéki népviseletet az utánpótláscsoport számára is, így a gyerekek már júniusban abban léphettek fel, színesítve Zsámbék városi és egyházi eseményeit.

Legnagyobb sikerük azonban a zsámbéki sváb lakodalmas teljes, élethű előadása volt júniusban, melyről még a Magyar Televízió 1-es csatornája is tudósított.

- A rendezvény a Buda környéki Iránytű címoldalára került és 13000 példányban olvashattak róla környékünkön. gerlingeni vendégeinktől sok szívhez szóló levelet kaptunk, melyben örömüket fejezték ki, hogy ilyen lelkesen munkálkodunk közös hazánk, Zsámbék páratlan hagyományainak és viseletének megőrzésén. Természetesen ez a csodás esemény sem jöhetett volna létre, ha nem találtunk volna annyi embert, akik szívesen működtek közre ennek a csodának a létrehozásában, és nem győzünk elég hálásak lenni azoknak, akik MINDIG ott állnak a háttérben és cselekedeteikkel, kedves szavaikkal adnak erőt nekünk. Jó volt látni, hogy a Zichy Miklós Általános Iskola tanulói mennyire élvezték a részvételt és utána nap, mint nap kérdezgették, hogy „ugye jövőre is lesz sváb esküvő”? Úgy gondolom, a nemzetiségért végzett munka erről kellene, hogy szóljon. A hagyományok átadásáról, megéléséről és minőségi dokumentálásáról. – mondta el lapunknak Fuchs Sandra Titanilla, a Lochberg Regionális Tánccsoport és Ifjúsági Kulturális Egyesület elnöke. – A Sváb Esküvő megmutatja nekünk azt a régi Zsámbékot, mikor még nem pénzben mérték az emberi gazdagságot, hanem jócselekedetekben és emberiességben, segítőkészségben. Kemény világ volt bár, sok munkával, de az emberek nem fásultak bele a sok tennivalóba, hiszen az egyház és gazdag hagyományviláguk gondoskodott a változatosságról, az ünnepekről és azok kellő tiszteletű, vidámságú megüléséről. Egy szó, mint száz, Zsámbékon sok kincs van, mely megérdemelné, hogy felfedezzék, helyreállítsák, és az emberek megismerjék. Remélem lesz lehetőségünk arra, hogy ezeket még azelőtt megmentsük, mielőtt az enyészeté vagy a feledésé lennének. Reményemet nem titkoltan a Zichy Miklós Általános Iskola német nemzetiségi osztályosaiban és az őket oda beírató szüleikben látom, hiszen ezekben az osztályokban nem csak a német nyelv emelt óraszámú oktatása a cél, hanem a nemzetiségi szellemben való nevelés is! Jó lenne, ha ezek a gyerekek minél többen vennének részt Zsámbék német nemzetiségi közéletében, járnának a Német Dalkörbe vagy vennének részt a Lochberg tánccsoport fiatalos munkájában. De már az is bőven elég lenne, ha eljönnének a kitelepítési megemlékezésekre, és gondolnának azokra az emberekre, akik a török dúlás után a semmiből építették újjá a Budai-hegyvidék falvait és virágoztattak fel Magyarországon oly sok települést.

Idei külföldi turnéjukon a 750 éves Gaildorfban léphettek fel ismét. Az eseményen több zsámbékival is találkoztunk, akiket nem Wettenberg és nem Gerlingen környékére, hanem Gingen közelébe, Nattheimba telepítettek ki. Évek óta szeretnének eljutni hozzájuk és elérni, hogy Zsámbék kapcsolatot vegyen fel velük. A nattheimiek régóta támogatják a kitelepített zsámbékiakat és még egy régi zsámbékiakból álló fúvószenekar is működtetnek. Nattheim városa egyébként a Schambeker Heimatverein e.V. védnöke is, melynek ismert tagja többek között Jelli Pater.

E turné során Bozenben az EUROPEADE-n képviselhették Magyarországot több ezer népművész, táncos, zenész, énekes között. Kárpáti Tímeának és lelkes egyesületének, a „Lamgrubnak” köszönhetően augusztusban felavatták Zsámbék német nemzetiségi emlékművét a város régi hangulatát őrző és sokáig elhanyagoltan álló pontján, a Lahmgrumban. Szeptember 11-én került sor a IV. Október Fesztiválra. – A rossz idő, az egész héten át ömlő eső és a visszatartott támogatások meghiúsították, hogy az addig megszokott keretek között valósítsuk meg ezt a nagyszabású rendezvényünket. – számolt be az eseményről Fuchs Sandra Titanilla. – De akik eljöttek így is jól érezték magukat. A hordónkat Csenger-Zalán Zsolt parlamenti képviselő úr és Horváth László verték csapra, miután mindketten beszédben méltatták csoportunk munkáját és egyesületi tevékenységünk fontosságát. Bár rendezvényünk nem volt olyan nagyszabású, mint azelőtt mindig és szeptember elején úgy tűnt ebben az évben a sok nehézség miatt el is marad, de akaratunknak és sok segítőnknek köszönhetően Zsámbék nem vesztette el ezt a színes és a környéken egyedülálló ifjúsági programját.

Novemberben a Magyarországi Németek Információs Központja pályázatán, a BLICKPUNKT- Fényképezzük le magunkat elnevezésű versenyen vettek részt. Pályázati képeik közül kettő bekerült a legjobb tíz közé, melyeket a Műcsarnokban állítottak ki. Fuchs Vanda Ima a keresztnél című fotója, melyet Perbál határában a Paxián-keresztnél készítettek, bekerült a magyarországi németek 2011-es naptárába. Még ebben a hónapban Száron léptek fel, az év legnagyobb fúvószenei eseményén. Az Európa-bajnok fúvószenekar, a Gloria a Biatorbágyi Fúvós Kisparti meghívására érkezett Magyarországra. A koncerten több, mint ötszáz vendég előtt vezették körbe a nagyszámú nézősereget a magyarországi németség néptáncain.

Az egyesület programjairól és eseményeiről bővebben is olvashatnak a zsámbéki sváb hagyományok lapján : www.schambek.eoldal.hu

Fotók: Fuchs Vanda és Fuchs Sandra


Vissza