Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Közel nyolcszázezer forintnyi adományt gyűjtöttek a diákok

Közélet > Budakeszi

2010-11-20


Papírgyűjtést, zsebpénz-gyűjtés, majd november 19-én, Szent Erzsébet napján jótékonysági koncertet szerveztek a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium volt és jelenlegi diákjai, hogy hozzájáruljanak a vörös iszap katasztrófa okozta szenvedések enyhítéséhez. A gyűjtéssorozat eredményeként közel nyolcszázezer forintot juttattak el a kolontári plébániára.

Az est fővédnöke Soltész Miklós, szociális, család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkár volt, aki brüsszeli elfoglaltsága miatt nem vehetett részt a rendezvényen. A programban Király Szilvia és Szabados Kinga népdalénekes diákok Quimby Most múlik pontosan című számát énekelték. Cselényi Máté és Kis-Szabó Donát zongoráztak, Donát a saját szerzeményét adta elő. Az est fénypontja Spiriev Teo, az X-faktor felfedezettje, aki több mint 7000 indulóból került be a legjobb 24 versenyző közé, s a 17-18 évesek között nem talált legyőzőre. Teot az Elvileg Blues Band kísérte. Az együttes tagjai Fehér Bence, Fehér Huba, Bikali Sándor és Miskovits Álmos. 

A jótékonysági koncerten részt vett Eszterhainé Fatalin Ilona, a devecseri Gárdonyi Géza Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatónője, aki megpróbálta szavakkal érzékeltetni az elmondhatatlant. Az iszaphullám Devecserre érkezésének pillanatairól mesélt, hogyan menekültek a várkerti játszótérre zúduló áradat elől futva a diákok és a tanárok. A közeli posta épületében kerestek volna menedéket, de egyikük tovább szaladt. A többiek nem hagyták magára társukat, tovább futottak vele. És éppen ez mentette meg őket, hiszen a posta épületét több mint egy méter magasan lepte el a maró áradat. 

Megrázó annak a végzős prohászkás diáknak a beszámolója is, aki többedmagával járt a kolontári plébánián, hogy a munkálatokban segítsen: „A kidöntött fákat ki kellett szedni az iszapból, felaprítani, és egy helyre pakolni, hogy a talajt ki tudják cserélni. Két napot töltöttünk ott. Reggeltől estig dolgoztunk. Az orvosok nap végén átvizsgáltak minket, kimosták a szemünket, és ellenőrizték, hogy minden rendben van-e velünk. A munka nehéz volt és fárasztó, de este úgy feküdtünk le, hogy megérte. Ez alatt a 2 nap alatt nagyon megváltozott a véleményem erről az egészről. A média által bemutatott helyzet koránt sem adja vissza azt a környezetet, amiben az embereknek napról napra boldogulniuk kell. A katasztrófa az ottani környezetet és állatvilágot teljesen elpusztította. Megdöbbentett a kihalt környezet, mivel még madarakat se láttam a környéken. A fosztogatások elkerülése érdekében gépfegyveres rendőrök őrizték a kihalt városrészeket. Nagy hatással volt rám az önkéntes munka, és megtanultam értékelni az élet kisebb, sokszor észrevétlenül maradó dolgait. " 

„Amit egynek a legkisebbek közül tesztek, nekem teszitek” 

A jótékonysági est bevétele 516.785 Ft volt. A papírgyűjtésből 195.835 Ft jött össze. Az országosan meghirdetett százforintos gyűjtőakcióhoz, amelyben a diákok a zsebpénzeiket adták össze az iszapkárosultak javára, a gimnázium diákjai 51.500 Ft-tal járultak hozzá. Mindezt kiegészítették a tanári kar gyűjtötte összeggel, így végül közel nyolcszázezer forinttal járulhattak hozzá a kívülálló számára elképzelhetetlen mindennapok enyhítéséhez.

Koós Hutás Katalin


Vissza