Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A „Mindenki Keresztje”- mindenkié

Építészet

2005-05-01


Idegen földben nyugodni, a halálban hazátlannak lenni, emléket örző rokonok, barátok sóhajokkal szaggatott imáit nem hallhatni... Szomorú sors, amit sajnos sok budakeszi család ismer.A temető 2. parcellájában álló kőkereszt sírkertünkben a legrégibb. Elődeink 1782-ben állították. A Hagyományőrző Kör 1993-ban “kiszabadította” az enyészet és a bozót rabságából. Azóta hirdeti emléktábla: “Rokonaink és ismerőseink emlékére, akik idegen földben nyugszanak.” Idő ütötte sebek tucatja gyengíti hatalmas kőtestét, kővirágait nehéz évszázadok viszontagságai hervasztják.A Budakesser Gemeinschaft elnöke néhány hónappal ezelőtt nemes kéréssel fordult az Egyesületek Szövetségéhez, a Szépítő Egyesület elnökéhez: a kereszt felújítási költségeinek felét ők kifizetik, ha az egyesület a munkával járó feladatokat és az összeg másik felének előteremtését felvállalja. A kérés megtisztelő, de nagy felelősséget is vesz a vállára, aki igent mond. A restaurálás várható költsége 1,5 millió forint, a kereszt közvetlen környezetének rendezéséhez szükséges anyagok nagyon szerényen számolva 4-500 ezer forintba kerülnek. (A restaurátor az a Konkoly György, aki a Kálvária Szentháromság-szobrát, valamint a katolikus templom sekrestyéjénél álló barokk keresztet restaurálta, a Kálvária Mária-alakját rekonstruálta. A környezet rendezéséhez szükséges terv elkészítését és a műszaki vezetést egyesületünk szakértő tagja vállalta.) A munkákat június végéig szeretnénk befejezni.

A Budakeszi Szépítő Egyesület tisztelettel kér mindenkit, hogy lehetőségeihez mérten járuljon hozzá sírkertünk e legpatinásabb műalkotásának megújításához, környezetének rendezéséhez.

Pénzadományaikat befizethetik postai csekkünk felhasználásával, vagy személyesen minden kedden 18-19 óra között a Fő u. 85-ben (Egyesületek Háza), vagy banki átutalással a 11742348-20006149 számú számlára. A befizetésről szóló igazolást postán küldjük el.

A legkisebb adományt is nagyon köszönjük! Az összefogás már eddig is sokszor segített településünk szépítésében! Legyen ön is társunk a sikerben!


Vissza