Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Budakeszin áll az Év Háza

Építészet > Budakeszi

2010-11-05


Egy Budakeszin épült, garzonlakás nagyságú, energiatakarékos családi ház lett az Év Háza a Magyar Építőművészek Szövetségének pályázatán. Október 4-én, az Építészet Világnapján egy budakeszi jogász is szakmai elismerést kapott, de politikai támadásnak köszönhetően azóta elvesztette az állását.

Bontott anyagokat is alkalmaztak és megújuló energiát hasznosító berendezéseket is felhasználtak Bártfai-Szabó Gábor és Orsolya budakeszi építészek, akik az idei „Év háza” díjat vehették át október 4-én, az Építészet Világnapján a Magyar Építőművészek Szövetségének Székházában. A zsűri egy új szemlélet mellett tette le a voksát a budakeszi alacsony energiafelhasználású családi ház elismerésével.

Új szemléletet hordoz a ház

A kevés közművel ellátott területen épült, megújuló energiát felhasználó, a családi létszám változásával bővíthető, majd visszaalakítható családi ház korábban már több elismerést is elnyert, s a gazdaságos szemlélettel indokolt egyszerűség, természetesség, tisztaság mellett a szokatlanul komplex, az élet megannyi szegmensét átfogó tervezői szemléletről, de egyúttal gyökeres tervezői szemléletváltozásról is tanúbizonyságot adott.

A 29 négyzetméteres, bővíthető épület felépítése négyzetméterenként bruttó 160 ezer forintba került. A háznak saját szennyvíztisztítója van, pellettel fűtik, a minimális energiafelhasználást 30 centiméter vastag, újságpapírból készült hőszigetelés biztosítja. Az  épület azért is olcsó, mivel egy 25 centiméter vastag, bontott téglából készült fal a tartószerkezete, amitől 30 centiméterre egy 12 centiméter vastag téglafal húzódik, és a kettő közé kerül a hőszigetelés. A fal hőátbocsátása mindössze harmada egy korszerű, 38 centiméter vastag téglafalénak.

A zsűri elnöke, Nagy Tamás, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építész Tanszékének vezetője értékelésében elmondta, hogy Bártfai-Szabó Orsolya és Bártfai-Szabó Gábor munkájában valójában egy szemléletet díjaztak: az energiafüggőségtől és pénzügyi válságtól terhelt világunkban fölértékelődik ez a saját erejében bízó, a jövőre a nehézségek ellenére optimistán tekintő, kreatív, környezettudatos tervezői attitűd. Bíztatásnak szánták a díjat a fiatal generáció számára, hogy lehet magas színvonalú, jövőbe mutató épületet létrehozni szerény körülmények között is, vagy éppen abból erényt kovácsolva.

Perbáli elismerés

A zsűri további három díjat is kiosztott. A Magyar Építész Kamara különdíját az Ifj. Benczúr László tervezte perbáli családi ház nyerte.

Az értékelés szerint a ház nem a technológiai és formai arzenál felvonultatásának tere, hanem lehetőleg nem túl nagy áldozattal járó, ésszerű lakásteremtés. E kettősség jellemzi a ház létrejöttét. Röviden: állásfoglalás az általános gagyival szemben, állásfoglalás az "elit" építészet túlhatározott kivagyiságával szemben.

A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját Zsuffa Zsolt budapesti családi háza, a Xella Magyarország Kft., az Ytong pórusbeton előállítója különdíját pedig Hahn László szegedi családi háza nyerte el.

Nagykovácsi is képviseli Magyarországot

A nagyközönség az Építészet Világnapján megnyíló, a Visegrádi Négyek családi házait bemutató kiállítás alkalmával ismerhette meg az „Év háza” idei nyerteseit is. Az elmúlt három évben hagyománnyá vált, hogy az „Év háza” pályázat neves zsűrije választja ki azt a tíz magyar épületet is, amelyek a Visegrádi Négyek családi házait bemutató nemzetközi kiállításon Magyarországot képviselhetik. Ez a kiállítás minden évben elsőként az Építészet Világnapján nyílik meg a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) székházában, majd ellátogat a többi visegrádi országba is.

 Idén az Év Háza 2010 díjazott Bártfai-Szabó Gábor és Orsolya budakeszi családi háza, ifj. Benczúr László perbáli családi háza és Zsuffa Zsolt budapesti családi háza mellé a Visegrádi Négyek családi házait bemutató nemzetközi kiállításra a zsűri által kiválasztott további hét magyar tervező között szerepel Földes László és Balogh Csaba nagykovácsi családi háza is.

Budakeszi jogászt is elismertek, de munkanélküli lett

Október 4-én, az Építészet Világnapján dr. Pintér Sándor, a Magyar Köztársaság belügyminisztere Lechner Lajos-díjat adományozott Menczingerné dr. Bokor Andreának Budakeszi, majd Pest megye építésügyében, az építésügyi igazgatás egyetemi oktatásában, az utóbbi években az építésügyi közigazgatási perek képviseletében és koordinálásában végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréséért. A Lechner Lajos-díj az építésügyi igazgatásban legalább egy évtizede végzett kimagasló szakmai tevékenység elismerését kifejező miniszteri díj, melyből évente hat darab adományozható. A díjakat dr. Szaló Péter, területrendezési és építésügyi államtitkár és Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke adta át.

A közigazgatásban tizenöt éve ugyanazon a munkahelyen dolgozó díjazottat szakmai munkájának ezen újabb elismerése után alig két héttel azonban elbocsátották állásából. Az önkormányzati választáson férje független polgármester-jelöltként indult a Fidesz budakeszi jelöltjével dr. Győri Ottíliával szemben. Menczinger Tibor ellen Somogyi Farkas József, a Fidesz képviselőjelöltje feljelentés-hadjáratot indított a helyi választási bizottságnál. E feljelentés-sorozat részét képezte egy sms-üzenet is, amelyet Menczingerné magánhasználatra is engedélyezett hivatali telefonjáról indítottak el. Ugyan a Területi Választási Bizottság megállapította, hogy az sms nem volt megtévesztő, Somogyi Farkas József feljelentését a díjazott munkahelye szerint illetékes, Navracsics Tibor által vezetett minisztériumba is eljuttatta, ahol az illetékes szakállamtitkár már azelőtt kezdeményezte a fegyelmi eljárás elindítását, hogy a helyi választási bizottság az ügyben határozni tudott volna. A fegyelmi bizottság a hatáskörébe tartozó legsúlyosabb döntést hozta: hivatalvesztéssel sújtotta a telefont használó Menczingernét úgy, hogy ezután a közigazgatásban három évig nem helyezkedhet el.

A választások előtt nagy nyilvánosságot kaptak Somogyi Farkas József később sorra alaptalannak bizonyult feljelentései a közösségi tevékenységükért, s az általuk karitatív módon felépített, mára nyolcvanfős ifjúsági néptáncegyüttessel együtt még 2008-ban Budakeszi Ifjúsági díjjal kitüntetett házaspár ellen. Somogyi lett az egyetlen a Fidesz helyi jelöltjei között, akit a budakeszi szavazók nem választottak be a képviselő-testületbe. Pártja azonban az oktatási, közművelődési és jogi bizottság külsős tagjaként mégis bevonta az önkormányzati munkába.

Koós Hutás Katalin

Kapcsolódó cikkek:
Nem volt megtévesztő az sms - Miniszteri kitüntetést kapott a kampányban meghurcolt feleség - 2010-10-08
Feleségén keresztül félemlítenék meg a független polgármester-jelöltet
- 2010-10-01


Vissza