Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A nyilvánosság szerepe és fontossága

Közélet > Páty

2010-10-21


Közel egy éve már itt, az Iránytű hasábjain is beszámoltunk arról, hogy a pátyi közélet iránt érdeklődő civilek létrehozták saját kommunikációs eszközüket, amit Pátyi Online Falugyűlésnek kereszteltek el az alapítók. A Pátyi Online Falugyűlés alapítójával, Peng Györggyel Hájas Ágnes beszélgetett.

Az interenetes levelezőlistaként induló kezdeményezés hamar kiegészült a patyicivil.hu weblappal is, amely a „golfváros” néven elhíresült megalomán ingatlanfejlesztéssel kapcsolatban először hozott nyilvánosságra részleteket.

A pátyi önkormányzat lapja a képviselő-testület munkájáról csak erősen szűrt információkat közöl. Egy szerkesztőváltást követően a testület néhány tagjából álló szerkesztőbizottság felügyelete alá került az újság. Korábban ugyan még olvashatóak voltak a testületi ülésekről szóló jegyzőkönyvek, mára az önkormányzat munkájáról gyakorlatilag már csak a testület határozatain keresztül kaphatunk képet, amelyek sokak számára értelmezhetetlenek. Az új szerkesztési stílusra jellemző, hogy a hivatalos állásponttal ellentétes vélemények még fizetett hírdetés fomájában sem jelenhettek meg. Ezt a hiányosságot kívánta pótolni a Falugyűlés levelezőlista közönsége, mikor gyűjtést szerveztek egy közösségi videokamera megvásárlására. Ez a kamera azóta minden testületi ülés résztvevője, és a felvételeket bárki megtekintheti a www.patyicivil.hu weboldalon.

Vannak, akik csak egyszerűen legyintenek településünk vezetésének kritizálását felvállaló civil kezdeményezésre, a háttérben meghúzódó oligarchák manipulációjaként állítják be azt. Mások a veszélyes liberalizmus vadhajtásaként aposztrofálják, és ellenérdekelt vállalkozók szekértolóinak titulálják a weblap üzemeltetőit. De nézzünk egy kicsit a dolgok mögé! Melyek a mozgatórugói a Falugyűlés létrejöttének? Nincs másról szó, mint hogy itt is egymásra találtak olyan emberek, akik hisznek a közösségben, hisznek abban, hogy a közös akarat megfogalmazható. Ehhez nem kell más, mint hogy információkhoz jussunk, és megbeszéljük településünk ügyes-bajos dolgait, véleményt mondjunk, és meghallgassuk mások véleményét. Mert a vélemény értékes. Annál értékesebb, minél pontosabb az információhalmaz, amely alapján megfogalmazódik.

Az elmúlt egy évben a Pátyi Online Falugyűlés (POF) alapítóinak kezdeti törekvései a fenti gondolatok mentén kiszélesedtek. Az online fórum mellett falugyűlés rendezvények szervezésével az internet eléréssel nem rendelkezőket is be kívánják vonni.

A számítógépes technológia adta lehetőségek természetesen nagymértékben megkönnyítik a párbeszédet, a vélemények ütköztetését. Annak érdekében, hogy a településünkön élők minél aktívabban részt vehessenek a közéletben, a POF stábja egy közösségi WiFi-hálózat létrehozásával segít eljuttatni a közösségi tartalmakat azokhoz a családokhoz is, akik nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel, valamint használt számítógépek gyűjtésével, és felújításával próbálnak segíteni az azt igénylőknek.


A Falugyűlés által bevezetett szavazási rendszer a CIVS (Condorcet Internet Voting System) szolgáltatás. A honosítását a falugyűlés tagjai készítették el. Az eredmények manipulálhatatlansága érdekében a magyar nyelvű változat ugyanúgy az amerikai Cornell Egyetem kiszolgálóján fut, mint az eredeti angol. A rendszer olyan összeszámolási módszert használ, amely mentes a magyar szavazási rendszer súlyos hibáitól, jól felméri a szavazók preferenciáit, és az alapján a konszenzusos döntést számolja ki. A Falugyűlés ennek segítségével felmérte a képviselő- és polgármesterjelöltek népszerűségét, és elkészítette a "falugyűlés javaslatát". Jellemző, hogy az eredménnyel a falugyűlés tagjainak túlnyomó része elégedett volt, bármelyik oldalon is állt a kampányt övező vitákban. Azt is el kell azonban mondani, hogy a szavazást néhány kritika is érte. A kritikák abban az értelemben pontosak, hogy a szavazás nem a teljes falu, hanem "csak egy levelezőlista" konszenzusos véleményét tükrözte. A részvételi demokrácia alapelve szerint mindenkinek lehetővé kell tenni, hogy a döntésbe bele tudjon szólni. Ha ez adott, akkor az egész közösség véleményének tekinthető azoknak a konszenzusa, akik részt vettek a döntésben.

A weblap népszerűsége, a videók nézettsége, a falugyűlések látogatottsága, valamint a levelezőlista tagságának alakulása jól példázza, hogy igenis egyre többen kíváncsiak településünk valódi közéletére, egyre többen ébrednek rá, hogy lehet véleményük. 

A Falugyűlés munkájának eredményei, az érdeklődés növekedése folyamatos fejlesztésekre ösztökéli a POF üzemeltetőit. Úgy kell kialakítani a kommunikációt, hogy ne csak az internet-hozzáféréssel rendelkezők számára legyen lehetséges a részvétel, s a falu lakosai minél nagyobb számban tisztában legyenek a helyi történésekkel. Reméljük a választások után elindul a képviselő jelöltek által beharangozott párbeszéd. A POF feladata az, hogy ebben a párbeszédben kialakítsa és bevesse azokat az eszközöket, amelyek segítségével a falu közügyek iránt érdeklődő lakosai megszólíthatók.


Vissza