Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


II. Mezei Mária-emlékhét

Kultúra > Budakeszi

2010-10-20


Október 11. és 17. között második alakalommal emlékezett Budakeszi kulturális emlékhét keretében az utolsó évtizedeit a Petőfi utcai házában töltő legendás színésznőre, a Kompánia Színházi Stúdió, a Mezei Mária Művészeti Iskola és az Erkel Ferenc Művelődési Központ szervezésében. Az emlékhét fővédnöke Ascher Tamás, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora volt.

 

Az egyhetes kulturális kavalkád keretében a színházi fotókból nyílt kiállítás mellett igényes koncerteket adott a Kompánia Színházi Társulat tagjaiból álló Angara zenekar, s vendégeik, Csepregi Gyula, Vínand Gábor, Elza Valle, Szakcsi – Lakatos Béla, Ferenczi György és a Racka Jam. A Mezei Mária-házban délelőttönként múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartottak.

Az október 16-i évfordulón Lenka Lagronova kármelita drámaírónő Terézke című drámáját adta el felolvasószínház keretében a Kompánia Színház társulata. A színművésznő házánál tartott ünnepségen az emlékhétre szervezett szavalóverseny győztesei, Kristófy Ágnes és Carlil-Kovács Christopher is közreműködtek. A Mezei Mária sírjánál tartott megemlékezést Kobzos-Kis Tamás és Erdélyi György emlékműsora követte A megszolgált örökkévalóság címmel a budakeszi református templomban.

A Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumban Mikor Csíkból elindultam címmel a Választút –táncegyüttes és a Jánosi-zenekar adott parádés műsort a budakeszi Bojtár, valamint a Tébláb és a Hétlépés táncegyüttesek közreműködésével.

Az emlékhét zárónapján Metamorfózis címmel amatőr színházi találkozót tartottak a Nagy Sándor József Gimnáziumban, ahol a Kompánia Verkli csoportja, a Prohászka Gimnázium színjátszó csoportja mellett bemutatkozhatott a Fészek Színház, a Hegyhát Színpad, a KörTeliKör és a RadikálisSzabadidőszínház

Budakeszin második éve próbálkoznak a szervezők nem-kommersz művészeti fesztivál létrehozásával, a lengyelországi opolei fesztiválhoz hasonlóan, mely a művészet rilkei életátalakító, aktivizáló hataláról szól. Az első fesztivál összefogó, mobilizáló. közösségteremtő erejét megtapasztalva méltán bíznak abban, hogy a művészet lépésről lépésre újra az őt megillető ragnra emelkedhet az életünkben.

Képriport a hét kulturális programjairól (Fotók: Salamon László)

 

 

  


Vissza