Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Európa legnagyobb folklórfesztiválján jártak

Kultúra > Zsámbék

2010-09-14


Július 16-26-ig egy kimerítő, ámde annál csodálatosabb turnén vett részt a zsámbéki Lochberg Regionális Tánccsoport az Adlersteinerrel Pilisvörösvárról és a Ringlein Tánccsoportal Budajenőről. Az élményeikről Fuchs Sandra számol be.

47 évvel ezelőtt Antwerpenben rendezték meg először az EUROPEADE-t, akkor még csak néhány csoport részvételével. Idén az olaszországi autonóm tartomány, Dél-Tirol vállalta magára, hogy öt napon át otthont ad 203 folklórcsoportnak, akik Európa minden országából özönlöttek ebbe a földi paradicsomba. Immár egy éve készül a város, hogy Európa legnagyobb folklórfesztiválján a több mint 150 régió, nemzet és nemzetiség táncosait fogadja. Külföldön nagyon sok TV társaság és több száz újságíró követi figyelemmel az 5 nap eseményeit. Arról nem is beszélve, hogy népművészek ezrei vágynak évről-évre az Europeade-városba, mert akit egyszer megérint az a népeket összekötő és felszabadító érzés, amit egymás kultúrájának megélése jelent, az menthetetlenül rabja lesz ennek a fesztiválnak. 

 Így történt ez velünk is, akik 2006-ban Spanyolországban először vettünk részt a folklór Európa-bajnokságán – ahogy a fesztivált nem hivatalosan nevezik. Majd jött Dánia és Svájc, mint fesztiválhelyszín. Litvániát a múlt évben kihagytuk, mert annyi külföldi fellépésünk volt, hogy nem futotta volna a négyezer kilométeres túrára. Idén viszont a budajenői Ringlein Tánccsoport, az Adlersteiner zenekar Pilisvörösvárról és a zsámbéki Lochberg Regionális Tánccsoport nyakába vette Európát. Először a németországi Gaildorf felé vettük az irányt. Az odavezető úton megálltunk Ulmban, hogy megnézzük a Duna Menti Svábok Központi Múzeumát és megcsodáljuk az Ulmer Schachteleket (terményszállító hajókat), mellyel sváb őseink 300 évvel ezelőtt útra keltek egy ismeretlen, a törökök által feldúlt vidékre, mely később az otthonukká vált. A múzeumi nézelődés után megmásztuk a világ legmagasabb templomtornyát is. Gaildorfban nagy szeretettel fogadtak minket. Hivatalosak voltunk az idei Floßfestre, amely a városon átfolyó Kocher folyó ünnepsége. Négyórás műsort adtunk, melyet olyan hírverés előzött meg, hogy még 50 km-es távolságból is eljöttek emberek, csak hogy lássák csoportjainkat. Megkoszorúztuk a gaildorfi temetőben az elhunyt kitelepítettek emlékkeresztjét is, hiszen Gaildorfba 1946-ban Budajenőről több mint százötven embert telepítettek ki. Vendéglátóink megmutatták nekünk a varázslatos Schwäbisch Hallt, voltunk strandolni, hajókáztunk a Kocheren  és egy high-tech kilátóról nézhettünk szét a környéken. A polgármester úr, Ralf Eggert, külön figyelmet szentelt az ott tartózkodásunk alatt a csoportunknak és megígérte, hogy szeptemberben a budajenői szüreten.

Ilyen élményekkel érkeztünk az Europeadera, DélTirol legszebb városába. Lélegzetelállító, ahogy a Dolomitok körbeveszik Bozen/Bolzano városát. Megnéztük a várost 1500 méter magasból, ahová felvonóval ment fel az egész csoport. Majd este részt vettünk a nyitóceremónián, amelyen 2500 fellépő műsorának színes látványát élvezhettük. Két városi fellépésünk is volt. Mind a kettő óriási sikert aratott. Páratlan élmény volt a XIII. századi, középkori, festett épületek között színpadra lépni és élvezni az emberek érdeklődését.
Bozen egyik legszebb palotájában került sor ajándékaink hivatalos átadására. Itt egy-egy ajándékot nyújtottunk át az Europeade-Komitee elnökének, Bozen város főpolgármesterének és a szervezőbizottság elnökének. Csoportunk nagyon sok elismerést kapott mind Peters Brunotól, mint az Europeade magyar alelnökétől, Sztanó Héditől, aki elmesélte, hogy genfi kulturális attaséként is sok jót hallott nyári hagyományőrző rendezvényünkről, a zsámbéki sváb esküvőről.

A fesztiválon két és fél kilométeres felvonuláson mutatkozott be a 203 együttes Bozen városa és az érdeklődők ezrei előtt. Páratlan látvány volt, ahogy Európa végigvonult a Walter von der Vogelweidéről elnevezett téren. A nyolcszáz éves dóm nyíló virágai lélegzetelállító hátteret adtak ennek a színpompás, több kilométeres menetnek, amelyben büszkén vittük a magyar nemzeti zászlónkat. Este mindenki felszabadultan táncolt Európa legnagyobb bálján, az Európa-bálon, melyen félórás váltásokban zenélnek a résztvevő nemzetek zenekarai.

A záróceremónián ismét a Lochberg Táncsoport lépett fel a solymári Herbstrosen Tánccsoporttal. A stadion, melyben az est zajlot, tombolva tapsolta végig azt a három percet, míg ezzel a tánccal átadtuk népcsoportunk és hazánk üdvözletét Európának. Büszkén, integetve és boldogan vonultunk le. És tíz nap után örömmel tértünk haza szeretteinkhez, Magyarországra.
 
Köszönetet mondunk dr. Szűcs Lajosnak Pest Megye Önkormányzata elnökének, aki hozzájárult az útiköltségünkhöz. Sajnos Lovas Lajos, Zsámbék polgármestere nem talált minket és az eseményre való kijutásunkat támogatásra méltónak.


Vissza