Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Harmincegymilliárdos csatorna-projekt Érden

Gazdasági rovat > Pest megye

2010-09-03


Közel 39 milliárd forint érkezett Érdre uniós támogatás formájában ebben az önkormányzati ciklusban. Az ezekből megvalósult fejlesztések közül (pl. iskolafelújítás, vízelvezető rendszer, városközpont rehabilitáció, stb.) mégis kiemelkedik a mostani, amelynek köszönhetően nemcsak Érd, de Diósd és Tárnok is közel száz százaléka csatornázott lesz.

Emellett bővítik a három település szennyvízét befogadó érdi regionális szennyvíztisztítót, közel 140.000 lakos egyenérték biológiai kapacitásra. Az újonnan megépülő gyűjtőhálózat összesen 442 km hosszú, 86 köztéri átemelőt építenek vagy újítanak fel. Felújítják a meglévő gyűjtőhálózat összesen 9,4 km hosszú szakaszon. Összesen 28.976 új háztartás kapcsolódik rá a csatornahálózatra.

Az Európai Bizottság június végén hagyta jóvá az „Érd és térsége szennyvíztisztító telep rekonstrukciója és bővítése és szennyvízelvezető rendszer fejlesztése” nagyprojekt támogatási kérelmét. Érd Pest megye legnagyobb városa, amelynek jelenleg alig húsz százaléka csatornázott.

A projekthez az EU 81.933.844 EUR (kb. 21 milliárd Ft), 78%-os támogatást hagyott jóvá. Ehhez jön a hazai társfinanszírozás és a települések önrésze. A kivitelezés már idén megkezdődik. A tervezett befejezés 2012. december 31.

A Dél-Buda környéki Területfejlesztési Önkormányzati Társulásban Budakeszi a XI., XII. és a XXII. kerület mellett Érddel, Budaörssel, Százhalombattával, Diósddal, Pusztazámorral, Törökbálinttal és Sóskúttal közös területfejlesztési program keretében próbálta megoldani a település csatornázását és új szennyvíztisztító-telep építését. A társulás időközben széthullott, a tagtelepülések más felállásban, de megoldották csatornázási problémáikat. Budakeszi ez év június közepén nyújtotta be elbírálásra minden eddigi koncepcióhoz képest csökkentett tartalmú pályázatát Makkosmária egy részének csatornázására és egy későbbiekben bővíthető új szennyvíztisztító építésére, uniós támogatásból.
 


Vissza