Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Tűzgyújtási tilalom a Budapest környéki erdőkben

Életmód > Pest megye

2010-07-20


Július 19-től tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Budapest környéki erdőkben a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatósága. A visszavonásig érvényes tilalom értelmében az erdőterületen a kijelölt tűzrakóhelyeken is, és az erdő határától számított kétszáz méteres sávban tilos a tűzgyújtás.

A hetek óta tartó igen meleg, száraz és csapadékmentes időjárás következtében a fővárosi erdőkben a tűzveszély kritikus szintre emelkedett. Az erdészet szakemberei ezeken a helyszíneken tiltó táblákat is kihelyeznek. A tilalom visszavonásig érvényes. A tilalom megszegője szabálysértést követ el.
 
Az erdőtüzek a fővárosi erdők nagy részét kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. területén minden évben több tízmillió forintos kárt okoznak, de volt olyan év, amikor a kárösszeg a százmillió forintos nagyságrendet is elérte. Különösen veszélyeztetettek a száraz termőhelyen álló fenyőerdők, és a leglátogatottabb kirándulóhelyek környékén lévő erdőállományok. Minden évben több tűzeset keletkezik forgalmas utak, vasúti pályák mellett az autókból, vonatból kidobott égő cigaretták miatt. A főváros környéki erdőkben sajnálatos módon minden évben több tűzeset keletkezik az egyre nagyobb számban előforduló hajléktalan telepek környezetében.


Vissza