Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Péter-Pál napi búcsú és falunap

Közélet > Budajenő

2010-07-07


Az idei Budajenői búcsú programjait június 25-én, pénteken este 6 órakor a katolikus plébánia közösségi termében nyitotta Zsuffa Péter (Zsu-fo) kiállítása. A szépszámú érdeklődő Kósa István művészettörténész segítségével ismerhette meg a művészt és alkotásait.

Az 1984 óta alkalmazott különleges technika, az orvosi fecskendővel készített tűzzománc szépsége Zsuffa Péter több kiállított művén is megcsodálható volt, ahogy az is nyilvánvalóvá vált, hogy az alkotó más eljárások kivitelezésében is otthonosan mozog.

A lélektől lélekig ható vallásos képek, az emberi sors szakrális oldalát megjelenítő művek befogadásával méltó módon készíthették fel lelküket a látogatók a másnapi szoborszentelésre. Az 1759-ben befejezett budajenői katolikus templom homlokzatának egyik szoborfülkéjébe tavaly került Szent Pál szobra, idén pedig a templom és a falu másik védőszentje, Szent Péter alakja talált otthonra a másik szoborfülkében. Az egyházközség és az önkormányzat példás összefogásából Hegyi Béla által megalkotott szobrot ünnepi szentmise keretében szentelte meg Spányi Antal megyéspüspök a budajenői búcsú egyik szép programjaként. A püspök úr beszédében külön kiemelte, hogy az ilyen összefogás mennyire fontos, ilyenkor nem csupán egy épület, de a lelkünk is gyarapszik, többek leszünk általa.

Az egyház által szervezett események a falunap programjaiba illeszkedtek. A szervezők igyekeztek minden látogatóra gondolni: így szombat délelőtt a kisebbek szórakozhattak, több helyen is. Az óriási ugráló vár zsiráfnyaka nyitástól zárásig bólogatott, üdvözölve a benne hancúrozókat. A kézműves sátor alatt tevékenykedő meghívott kézművesek kínálatára mindig akadt „vevő”, hamar festett kavicsok, agyagból készült, színes hűtőmágnesek és kis tálak száradtak az asztalokon, és egyre több nemeztulipán nyílt a vázában. Gyöngy, papír, és még sok más anyag várta az ügyes kezű gyerekeket és a kíváncsi felnőtteket. Az arcfestésre várakozók is sokszor kiléptek a sorból, hogy gyorsan elkészítsenek maguknak egy szép emléket. A Budajenőn működő, Montessori-módszerrel dolgozó Menő Manók Gyerekház bábszínháza kétszer hívta, nagy sikerrel, a látogatókat előadására. Az Apró Színház zsonglőroktatója pedig közben a sportpályán terítette ki kellékeit. A Kuruttyoló Békakirály című, különleges hangszereket bemutató mese alatt a nagyobbak is többször rácsodálkoztak, hányféle, természetben előforduló hangot lehet élethűen utánozni nem mindennapi hangszerekkel: esőt, vihart, tengerzúgást, állathangokat varázsoltak elénk az Apró Színház művészei, sőt a végén még egy közös zenélés keretében ki is lehetett próbálni pár hangszert.

A vásárosok között, a fűre terítve délután előkerült a cseresznyemag-pöckölő versenypályája. Különleges technikával kellett minél messzebbre pöckölni a magot (a gyümölcs már korábban a versenyző hasában végezte). A győztes a felnőtt kategóriában 16,5 méterre, a gyerekek mezőnyében 11,5 méterre pöckölt. Aki pedig nem szerette a cseresznyét, az az iskola szervezésében tehette próbára magát az ügyességi versenyben és a rögtönzött focimeccsen.

Délután három órára szebbnél szebb népviseletekkel telt meg a műsorsátor és környéke: A Pántlika-tánccsoport a kisiskolás korúaktól a felnőttekig minden korosztályban fellépő tagjaival, a Ringlein-tánccsoport, a Budajenői Hagyományőrző Dalkör, és a Székelyfonó című előadásukkal tavasz óta turnézó Budajenői-Telki Székely Társulat kápráztatta el az igen lelkes közönséget. Beregszászi Olga előadóművész műsorát most is, mint mindig, nagy tapssal köszönte meg a nézősereg. Az este befejező része a Sebő-együttesé és a Dicke Schwäne zenekaré volt, akik arról gondoskodtak, hogy a budajenői búcsú vége is emlékezetes maradjon.

A rendezvény idejére adománygyűjtést hirdetett a szervező budajenői önkormányzat: az árvízkárosultak javára leadott holmikat, szárazélelmiszert, játékokat a Vöröskereszt segítségével juttatják el a rászorultaknak.

Aki mindebből kimaradt, ne búsuljon: a budajenői önkormányzat szeretettel vár mindenkit szeptember 18-án, szombaton a Budajenői Borünnepre!

Pápai Luca


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg