Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Megnyitják a lezárt túraútvonalakat

Életmód > Pest megye

2010-07-02


Július elsejével a Pilisi Parkerdő Zrt. megnyitja a viharkárok miatt másfél hónapig lezárt gyalogos túraútvonalakat. Így ismét látogatható a Rám-szakadék, a Holdvilág-árok és a szentkereszti Szurdok. Közben a Pilisi Parkerdő önkéntesek segítségét kéri a félmilliárd forintot meghaladó károk helyreállításában

Bár a Rám-szakadékban a tönkrement korlátokat, kapaszkodókat is pótolták, a fenti útszakaszok a korábbiaknál is nehezebben járhatók, csak megfelelően felkészült turistáknak javasolt a látogatásuk. A szentkereszti Szurdokban és a Holdvilág-árokban a hidakat, lépcsőket sok helyen teljesen elmosta az áradás, ezek pótlása akár jövő évig is eltarthat.

Továbbra sem lehet azonban kerékpározni a megrongálódott kijelölt útvonalakon. Ezek listája a www.parkerdo.hu oldalon folyamatosan frissül. 

Az áradás és a viharok sok helyen megrongálták az évente 10 millió látogatót fogadó Pilisi Parkerdő kirándulókat szolgáló infrastruktúráját. Az összességében félmilliárd forintot meghaladó károk helyreállításhoz az erdészet önkéntesek segítségét kéri. Augusztus 31-ig az informacio@pprt.hu címen vagy a 06-26-598-000 telefonszámon jelentkezhetnek mindazok a csoportok, civil szervezetek, kirándulók, akik vízelvezetők tisztításával, sétautak helyreállításával, belógó ágak nyesésével hozzá tudnak járulni az erdőterület helyreállításához. A segítségre a Pilis és Visegrádi-hegység területén valamint Budapest erdeiben van a legnagyobb szükség. A jelentkezők az adott erdészet szakembereinek irányításával a már biztonságosan látogatható területeken segíthetnek a parkerdők rendbetételében.

Az utak felszabadítását és a közvetlen veszélyek elhárítását követően a Pilisi Parkerdő Zrt. elkezdte a viharok következtében kidőlt 12.500 köbméternyi faanyag (mintegy tízezer darab fa) elszállítását a területről. A munka azokon a területeken a legsürgősebb, ahol az idős erdő fái több hektáron fiatal facsemetékre dőltek. Ha rövid időn belül nem sikerül a csemetéket felszabadítani, ezeken a helyeken a fiatal erdő pusztulásával is számolni kell.

(forrás: www.parkerdo.hu)


Vissza