Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Lesz-e Mezei Mária-ház Budakeszin?

Kultúra > Budakeszi

2010-05-22


Amikor Mezei Mária 1950-ben Budapestről Budakeszire menekült, s a 22-es buszról leszállva az akkori Úttörő utcán át igyekezett „Isten küldte vályogvárába”, aligha gondolt arra, hogy negyven év múlva az Úttörő utcát róla nevezi majd el a hálás utókor...

...hogy otthona, búvóhelye falán, a Petőfi Sándor utcában, emléktáblával, születésnapján, október 16-án pedig megemlékezéssel és koszorúzással őrzik majd az emlékét, s a helyi művészeti iskola is az ő nevét veszi fel. Özvegye, Lelbach János haláláig ápolta Mezei Mária emlékét, otthonukat múzeumként maga mutatta meg az érdeklődőknek. A házat végül a városnak adományozta. Egyik feltétele az volt, hogy a település megőrzi és továbbra is bemutatja a nagy művésznő emlékeit.

Arra nem csak Mezei Mária, Lelbach János, de még a budakesziek sem mertek gondolni, hogy a városnak adományozás Budakeszin a gazdátlanná válást jelenti, hogy a város majd olyannyira nem becsüli ezt az ölébe hullott kulturális ereklyét, hogy a színészlegenda születésének 100. évfordulójára az önkormányzat pénzügyi bizottsága a ház eladásáról hoz majd döntést. Bár a tavaly októberi jubileumi megemlékezésre civil összefogással a Mezei Mária Művészeti Iskola és a Budakeszi Lokálpatrióták Egyesülete rendbe szedte az ingatlant, amennyire erejéből tellett, az épület felügyeletének és gondozásának elmaradásáért csak a tulajdonos önkormányzatot terheli a felelősség. A decemberben bekövetkezett csőtörést mire észrevették, már csak beomlott közfalat és romokat találtak. A közvetlen kárelhárítást követően aztán még a következő év májusában is ott éktelenkedett a sitthalom a szalaggal körülkerített ház bejárata előtt. Nem akadt ember, aki az őszi avart nyár elejére elsöpörje, az októberi koszorúkat kidobja. Ez az a látvány, ami Mezei Máriának a Kárpát-medencéből, de esetenként a tengeren túlról is ide érkező tisztelőit Budakeszin fogadja. A látogatók persze nem mulasztják el megtenni felháborodott megjegyzéseiket az önkormányzatra, a budakesziekre, időnként a szomszédok füle hallatára.

Mezei Mária emléke elismerést, hírnevet szerezhetne a településnek. De lesz-e megoldás?

Koós Hutás Katalin

 

 

 

 


Vissza