Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Zsámbékon járt a Muzsikás

Kultúra > Zsámbék

2010-05-15


A Muzsikás együttes a Zsámbéki Premontrei Keresztelő Szent János Általános Iskola és Gimnáziumban lépett fel márciusban. A többek között Kossuth-díjjal, Liszt Ferenc-díjjal, Magyar Örökség díjjal elismert Muzsikás együttes tagjai rendkívül fontosnak tartják a gazdag Kárpát-medencei népzene átörökítését.

Kodállyal együtt vallják: a zene befogadása nem csupán a zenei és általános műveltségi szintet emeli, hanem a figyelmet, a koncentráló képességet és a szellemi teljesítményt is fokozza. A tiszta zene hallgatása és művelése a lelki harmónia eléréséhez is nagymértékben hozzájárul. A zenekar olyannyira a szívén viseli a zenei hagyomány továbbadását, hogy 2004 decemberében nagyszabású programsorozatba kezdett a MOL támogatásával. Ennek a sorozatnak fontos része a rendhagyó iskolai énekórák tartása, melynek keretében az együttes az iskola néhány összevont osztálya számára ingyenes koncertet ad az iskola egyik, erre alkalmas termében. Eddig több mint 180 település 200 iskolájába jutottak el már a rendkívüli programmal, és a fellépéseket már több mint 45 000 diák hallgathatta meg!

Zsámbékon egymás után két koncertet is adott a nemzetközileg is elismert Muzsikás: az iskola alsó hat, majd felső hat osztálya számára. A diákok és a tanárok nem csupán hiteles magyar népzenét hallgathattak, hanem érdekes adalékokat tudhattak meg a népdalszövegek szimbolikájáról, a népi hangszerek sajátságairól, a magyar népdalkincs eredetéről és elterjedéséről, a hajdani énekes-táncos népszokásokról, néphagyományról. Az együttes nem csak megénekeltette a közönséget, de még csujogatni is megtanulhattak.

A fergeteges hangulatú koncertet követően néhány 6. osztályos diák készített interjút az együttes tagjaival.

–  Mikor alakult az együttes?
– 36 évvel ezelőtt alakultunk, 1974-ben. Akkor még diáktársak voltunk.
– Milyen országokban léptek fel eddig?
– Japánon és Ausztrálián át, Ázsiában, Európa országaiban és még sok helyen jártunk. Csak Dél-Amerikában és az Antarktiszon nem léptünk fel eddig.
– Emlékeznek az első fellépésükre?
– Talán a többiek igen, én nem emlékszem. Jó régen volt!
– A közönségük inkább fiatalabb, vagy idősebb korosztály?
– Általában vegyes, nincsenek korhatárok.
– Már alakulásuk előtt is barátok voltak?
– Nem, nem ismertük egymást. Amikor megismerkedtünk, akkor döntöttünk úgy, hogy együttest alapítunk.
– Hol szeretnek jobban előadni: koncerten vagy táncházban?
– Egyiket sem szeretjük jobban, hisz mindkettőnek megvan a saját hangulata.
– Általában sokan szoktak lenni a koncerteken?
– Az attól függ. A Szigeten vannak ezren is, de egy háromszáz férőhelyes teremben csak háromszázan vannak.
– Köszönjük szépen a beszélgetést.

A beszélgetést Belevski Anna, Kúti Ágnes, Rimár Antal, Röhberg Péter készítette.


Vissza