Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Szakítópróba

Közélet > Zsámbék

2010-05-10


Május 8-án, szombaton futótűzszerűen terjedt a hír Zsámbékon, miszerint lakat és egy tábla Omlásveszély! Idegeneknek belépni tilos! - felirattal került a Zsámbéki Premontrei Keresztelő Szent János Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény kapujára, amit az iskola és az önkormányzat szerint statikai felmérés nem indokol.

A tulajdonos, a Szent Keresztről Nevezett Irgalmas Nővérek linzi székhelyű kongregációja záratta le a katolikus iskola épületét. Az önkormányzat vasárnap este rendkívüli ülést tartott. Hétfő reggel a felháborodott szülők, tanárok, diákok, az iskolát képviselő ügyvéd, a város vezetői és az országgyűlési képviselő jelenlétében levágták a lakatokat és „visszafoglalták” az épületet. A tanárok és a szülők huszonnégy órás őrszolgálattal védik az épületet. Az oktatás tehát folytatódik, de a helyzet megnyugtató megoldása még hátra van.

Előzmények

Az 1710-es években a Zichy-család építette fel a végvári harcokban lerombolódott, XII. századi alapokon nyugvó vár helyén az emeletes, saroktornyokkal díszített, kora barokk várkastélyt. A XIX. század végén az  újra leromlott épületet a zsámbéki polgárok mentették meg a lebontástól: megvásárolták a Zichy-családtól, majd a keresztes nővérek rendjének adományozták. Az 1904-es adományozási szerződés feltételként szabta az elemi iskolai oktatás és óvodai nevelés biztosítását az épületben, ellenkező esetben kártérítést követelhet a település. A rend felújította, majd a húszas évektől kibővítette a kastélyt, és előbb elemi iskolát, majd tanítóképző intézetet alapított benne.
           A II. világháború után államosított várkastélyt 1993-ban azzal a kikötéssel adta vissza az állam a hazánkból több éve kivonult keresztes nővéreknek, hogy ott felekezeti oktatásnak kell folynia. 2004-ben az Apor Vilmos  Katolikus Főiskola az épület tetejének és egyben könyvtárának leégése miatt Vácra költözött. 2005-ben a keresztes nővérek a Zsámbékon 1220 óta jelen lévő premontrei rendet kérték fel a főiskola gyakorló iskolájaként működő általános iskola és gimnázium működtetésére, az épület hátsó részében. A tizenhatezer négyzetméteres épületből mindössze háromezret foglal el az iskola, a többi üresen áll.
2008 óta azonban az épület használatán perre mentek a premontreiek és a keresztes nővérek, akik az óriási értéket képviselő műemléképületet ugyanebben az évben bérbe adták egy magánegyetem létesítésére.

Új bérlő: magánoktatás magánkoncepcióval

A zsámbéki képviselő-testület 2008. szeptember 16-i ülésén mutatkozott be a ráckevei származású, Németországból német férjével együtt hazatelepült vállalkozó, a Dominion Consult Zrt. tulajdonosa és vezérigazgatója, a Szegedi Tudományegyetem budapesti kihelyezett tagozatát megvásárló és igazgató Nagy Györgyi. 2008. március 1-vel a keresztes nővérek minden zsámbéki ingatlanát bérbe vette: így a Zichy-kastélyt mind a tizenhatezer négyzetméterével, a Josephinumot, a Catherianumot, az előtte lévő épületet és a sportpályát is, hogy egy magán kulturális és oktatási központot hozzon létre. Az ülésen Nagy Györgyi elmondta, hogy angol mintára magán közép- és felsőoktatási ún. college-rendszert építene ki, ahol németül, angolul és franciául elsősorban kommunikációs és más humán tantárgyak oktatása folyna. A magyar, mint idegen nyelv szerepelne a tanrendben, külföldről érkező diákok számára, a Zsámbék történelmi jelentőségét szimbolizáló épületben. Nagy Györgyi szerint a jelenlegi felekezeti oktatás nem illeszthető az általa képviselt oktatási koncepcióba, s nem hagyhatja, hogy bérleményében egy konkurens oktatási intézmény ingyen működjön. Mivel 2010. augusztus 31-én úgyis lejár a premontrei iskola ingyenes használati joga, lehetővé tenné, bérleti díj mellett, az iskola átmeneti működését, ha nem vennének fel több gyereket, hanem kifuttatnák az eddigi évfolyamokat, s nem premontrei, hanem a Zsámbéki Oktatási Központ iskolájaként működne tovább az intézmény, az ő irányítása alatt.
          Nagy Györgyi 2009 februárjában a Literának úgy nyilatkozott, már el kezdték volna a szükséges átalakításokat, de a termeket jogcím nélkül használó premontrei iskola miatt ez nem sikerült. A magániskola első évfolyamának indulását 2011-ben látta reálisnak.

Tiltakozik az egyház, tiltakoznak a szülők

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, közleménye szerint, levélben fordul a Vatikánhoz, hogy kötelezzék a keresztes nővéreket a zsámbéki katolikus iskola működési feltételeinek további biztosítására. A keresztes nővérek által kötött bérleti szerződést egyházjogilag érvénytelennek tartják, mert megkötéséhez a Szentszék engedélyét kellett volna kérni.
           Holnapy Dénes Márton plébános, igazgató-helyettes szerint a tulajdonos az épületet el akarja adni, ezért megpróbálja az oktatást megakadályozni. Pedig az iskola kiválóan működik, mintegy kétszázötven diákja a kistérség környező településeiről jár ide, s jövőre már kétosztálynyi gyereket vettek fel az első évfolyamra.
A szülők szomorúan állnak a történtek előtt, amiért egy egyházi szervezet számára nem a felekezeti oktatás fenntartása, hanem a pénz a fontos. A tanárok és a szülők huszonnégy órás őrszolgálattal megszervezték az iskola civil őrzését, hogy a tanítást újabb váratlan esemény ne akadályozhassa.
           Az ügy egyelőre a bíróságon folytatódik, ahol június 8-án lesz a keresztes nővérek és a premontrei rend közötti per következő tárgyalása.

Szakítópróba a polgármester és az alpolgármester között

Az eset törésre vitte Lovas Lajos, Zsámbék polgármester és helyettese, Horváth László között egy ideje fagyossá vált viszonyt is. Lovas Lajos tájékoztatása szerint az alpolgármester már legalább szombaton tudomást szerzett arról, hogy a Keresztelő Szent János iskolát lezárták a diákok és a tanárok elől, s erről a város polgármesterét nem tájékoztatta. A polgármester egy tévétársaságtól értesült az ügyről vasárnap délben, s csak ezek után tudott intézkedni. Lovas Lajos felszólította az alpolgármestert, hogy önként mondjon le tisztségéről.

Koós Hutás Katalin


Vissza