Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Rendet és igazságot

Közélet > Pest megye

2010-04-02


Az április 11-i országgyűlési választáson Pest megye 10. választó-kerületében a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselőjelöltje, Lenhardt Balázs az elmaradt rendszerváltás megvalósítását, az országot romba döntő politikus bűnözők felelősségre vonását, a magyar érdek érvényesítését említette a párt legfőbb célkitűzéseként Koós Hutás Katalinnal készült interjújában.

 -     A programunknak azért adtuk a radikális, azaz gyökeres változás címet, mert óriási bajban van hazánk. Szellemi és erkölcsi forradalomra van szükség, az 1990-ben elmaradt rendszerváltás megvalósítására. A Jobbik ezt tűzte zászlajára, nem pedig az erőszakot. Aki felelős azért, hogy ide jutott ez az egykor virágzó ország, az joggal tart az elszámoltatástól, és tudja, hogy erre egyedül egy tiszta erőnek, az eddigi mutyikban részt nem vevő Jobbiknak van valódi szándéka. Minden eszközzel próbálnak ezért besározni, szélsőségezni minket azok, akik félnek a felelősségre vonástól. De minden aljas kísérlete hiábavaló a mostani politikai „elitnek”, az igazság a mi oldalunkon áll és rendet fogunk teremteni, mert erre van most a legnagyobb szükség.

-     A 2010-es országgyűlési választás történelmi lehetőséget kínál a húsz évvel ezelőtt elpuskázott rendszerváltás megvalósítására. A siker záloga, mint mindig a történelem során, az összefogásban rejlik. 2007 januárjában egy nyilatkozatában Vona Gábor, párt elnöke is úgy fogalmazott: „szerintem nem helyes, ha a jobboldal pártjai egymást roncsolják, ahelyett, hogy a saját eszközeikkel a közös cél eléréséért dolgoznának. Ez a közös cél pedig az országot csődbe juttató, a morális értelemben is megbukott Gyurcsány Ferenc vezette Mszp-Szdsz-nagykoalíció leváltása. Ez fontosabb annál, mint hogy programunkban vannak kisebb-nagyobb különbségek.” A 2006-os választások után pedig annak a véleményének adott hangot, hogy „A magyar jobboldal természetes vezetője Orbán Viktor. Nincs alternatívája, óriási és biztos a tömegtámogatottsága, a legnagyobb tapasztalattal rendelkezik, a képességei egyedülállóak.” Miért támadja mégis a Jobbik a Fideszt, jobban, mint az Mszp-t, aki most a közös ellenség kéne, hogy legyen?
-     Mi a Fidesszel szemben kritikákat fogalmazunk meg, aminek alapja van. A Fidesz támad bennünket, azt a valótlanságot állítva, hogy a Jobbikot az Mszp hozta létre, hogy Teheránból pénzelnek, Moszkvából támogatnak bennünket és onnan hozták létre a Mozgalmat. Nem tudják elfogadni, hogy más is ott legyen a jobboldali térfélen. Ez a folyamatos háttértámadás már az európai parlamenti választások előtt elkezdődött.

dr. Lenhardt Balázs 34 éves jogász és közgazdász, öt éve nős, egy gyermeke van. Pomázon él.
Ügyvédjelölt, majd 6 évig tanácsos a Gazdasági Minisztériumban. 2006-tól az OTP hitelezési tanácsadója.
2002 óta ír nemzeti lapokban, a Jobbik Magyarországért Mozgalmat megalakulása (2003.) óta segíti, 2009 februárjától a párt gazdasági kabinetvezetője.

-     Mi lehet ennek az oka?
-     Orbán Viktor már 2002-ben meghirdette az „egy a tábor, egy a zászló”- elméletet, úgy gondolják, hogy az ő hitbizományuk a nemzet képviselete. Mi pedig úgy gondoljuk, hogy azokat az esélyeket, hogy a nemzet képviseletének egyedüli letéteményesei legyenek, eljátszották pl. 2002-ben, amikor „tetszettek volna” kampányolni, és nem azt várni, hogy majd ölükbe hullik a győzelem. Aztán az elcsalt választásokat nem vizsgáltatták fölül. A kettős állampolgárságról szóló népszavazásnál csak az utolsó pillanatban csatlakoztak az igenek mellé. Románia uniós csatlakozását feltétel nélküli megszavazták. A lisszaboni szerződést, gyakorlatilag olvasatlanul, szintén elfogadták ők is, nem csak az Mszp. És akkor még nem említettem azt a nagykoalíciós együttműködést, amit pl. Such György rádióelnökké választásánál tapasztalhattunk, vagy a rádiófrekvencia-tendernél, ahol szépen megosztoztak az Mszp-vel. És itt a titkosítás ügye. December 14-én nagykoalíciós, azaz 332 igen szavazattal elfogadták, hogy gyakorlatilag bármely adat, dokumentum, információ titkosítható, akár 100 évig, az adat kezelőjének senki által felül nem bírálható döntésével. Az elmúlt nyolc év számos visszaélése, még a Fidesztől függetlenül is, titkosítható lesz ennek a gumijogszabálynak a segítségével.

-     Nem gondolja, hogy az Önök szembenállása éppen az Mszp malmára hajtja a vizet? Hogy a rendszerváltáshoz szükséges kétharmados többség éppen ezen bukik el, s a kormány ugyanolyan kompromisszumokra kényszerül majd, mint az Antall-kormány 1990-ben?
-     Mi nem szeretnénk, hogy a Fidesznek kétharmados többsége legyen. A rendszerváltásba mi is bele szeretnénk szólni, hogy a nemzeti érdek maximális képviselete végre, minden egyéb szempontot, nemzetközi „elvárást” megelőzve, biztosítva legyen. Ha a Fidesz olyan törvényeket terjeszt a parlament elé, ami az ország érdekeit szolgálja, mi mindegyiket támogatni fogjuk.

-     Az Mszp is azt állítja magáról, hogy az ország érdekében tette mindazt, amit tett.
-     Ezt lehet állítani, de látjuk az eredményeket. Tudatosan és részben felelőtlenségből tönkretették ezt a gyönyörű országot.

-     A Jobbik viszont túlságosan új a politikai palettán ahhoz, hogy a szavazók biztosan tudhassák az Önökről érkező zavaros információáradat közepette, hogy egy adott kérdésben melyik oldalon teszik le a voksukat a parlamentben.
-     Mi egy demokratikus kontroll lehetünk a rendszerváltásban. Az Mszp továbbra is a fő ellenség és az Szdsz minden rossznak az eredője, csak hát szerencsére múlt időben beszélhetünk róluk. Ez a végvonaglás, ami az Mdf-fel közösen a mentelmi jog megszerzéséért folyik, egy szánalmas komédia. Az Mszp annyit ártott és olyan mélységbe taszította ezt az országot, hogy a velük való párbeszédként pedig csak azt tudjuk elképzelni, hogy „Vádlott, álljon fel!” és vegyük sorra egyesével az ügyeiket. Csak a dél-amerikai banánköztársaságokban történhet olyan, ami most a BKV-nál kiderült. Minden bizonnyal ez csak a jéghegy csúcsa: 202 állami vállalat van ma Magyarországon, s a többi is jó eséllyel hasonló módon működött. Az elmúlt hetekben naponta kirobbant két korrupciós botrány. Érezhető, hogy a szocialisták már nem tudják fogni azt az állami szervezetet, amit eddig az egzisztenciális félelem rövid pórázán tartottak. Most ezek a „felszabadult” szervezetek elkezdik tenni a dolgukat.

-     Mi a legfőbb feladat?
-     Először is a magyar államot újjá kell építeni, mert lerombolták. A nemzeti vagyont, amit nyilvánvalóan áron alul értékesítettek, vissza kell szerezni és a stratégiai ágazatokban az állam igenis, szerepet kell, hogy vállaljon. Kulcskérdés a munkahelyteremtés, ez közös pont a Fidesszel, de jó lenne nem csak egy, hanem másfélmillió munkahelyet teremteni és nem csak tíz, hanem öt év alatt. Jelenleg a munkaképes lakosságnak csak az 56%-a dolgozik Magyarországon. Ez Nyugat-Európában 70-75%. A munkahelyteremtésen a közmunkát is értjük és ezzel a szociális kérdésre is válaszolunk: a munka nélkül való segélyezés erkölcsileg és gazdaságilag egyaránt tarthatatlan. Kedvezőbb feltételeket biztosítanánk a magyar kis- és középvállalkozásoknak, mert ők azok, és nem a multinacionális nagy cégek, akik a munkavállalók 73%-át alkalmazzák még ma is, miközben az állami és az uniós támogatások alig tíz százaléka jut el hozzájuk. Egészségtelenül magas az állami elvonás mértéke, ami gúzsba köti ezeket a vállalkozásokat. A multikat nem üldöznénk el, de azt fontosnak tartjuk, hogy a törvények rájuk is vonatkozzanak. Ahogy Amerika is mer protekcionistának lenni, mert ez vezet ki a válságból, úgy ezt nekünk is fel kell vállalnunk.

-     Az unió határozottan fellép a protekcionizmus ellen.
-     Akkor konfrontálódni kell velük. Mint a magyar föld kérdésében is. A moratórium három éves meghosszabbítása nem megoldás. Olyan végleges megoldást kell találni, ami nem teszi lehetővé, hogy a magyar Szent Korona földje idegenek kezébe kerüljön.

-     Az adósságállománnyal mit kezdenének?
-     Azonnali tárgyalásokat kell kezdeni és kiharcolni azokat a könnyítéseket, amiket 1989-90-ben több volt szocialista ország is megkapott. A lengyeleknek pl. az adósságállományuk felét elengedték. Markáns különbség az, hogy mi hozzányúlnánk az adósságállományhoz, a Fidesz nem, inkább megfelelne a nemzetközi elvárásoknak. Markáns különbség a csendőrség felállítása is és hogy ki merjük mondani: Kelet-magyarországon az emberek 95%-ának napi probléma a cigánybűnözés. És igenis probléma a megélhetési gyerekszülés, ami miatt az etnikai arányok már teljesen megváltoztak Borsod vagy Szabolcs-Szatmár megyében. Az oktatás és a kultúra nem az én szakterületem, de kulcsfontosságú az ország jövője szempontjából. Nem véletlen, hogy az Szdsz annyira ragaszkodott uralni ezt a területet. A nemzetellenes, magyargyűlölő, kártékony pusztításukat ezen a két területen végezték a leghatékonyabban.

-     A mi körzetünkben mit lát a legnagyobb problémának?
-     Az ország rendbetétele az elsőrangú kérdés, amelynek pozitív hatása azonnal érezhető lesz a mi választókerületünkben is. A multik helyett a magyar kis- és középvállalkozókat kell támogatni, át kell alakítani az adó- és járulékrendszert, helyben kell munkahelyeket teremteni, bevezetni a szociális kártyát, és újra piacokat nyitni, nem pedig többórás ingázásra kényszeríteni az itt lakókat. A szocialista kormány megvonásai miatt a működésképtelenség határán egyensúlyozó önkormányzatokat anyagilag is képessé kell tenni feladataik ellátására, amelyben a segély helyett közmunkát végző munkanélküliek jelentős segítséget jelentenének. A tíz éve ígérgetett 10-es utat elkerülő részét  végre meg kellene építeni, mert napközben már  képtelenség közlekedni rajta. De ugyanez a helyzet a Budakeszi úttal, amin az egész Zsámbéki-medence forgalma dübörög. Most már kevés a tervezgetés, gyors megoldásokra van szükség!

-     Milyen eredményre számítanak a választáson?
-     Győzni szeretnénk.

-     Ezen mit ért pontosan? Hiszen a parlamentbe jutásuk már biztosnak látszik.
-     Mi szeretnénk megnyerni a választásokat, 51%-os eredménnyel.

-     Volt már olyan a világtörténelemben, hogy egy új párt gyakorlatilag a semmiből érkezve az első választás után kormányt alakítson?
-     A közvélemény-kutatók az európai parlamenti választások előtt is 5-6% körül mértek minket és 15%-ot szereztünk. A felmérések szerint a 20%-ot már most elértük, úgyhogy biztosan nem itt lesz a vége ennek a történetnek. A másodlagos célunk a 34% elérése, hogy ne lehessen kétharmados törvényt hozni a Jobbik közreműködése és hozzájárulása nélkül. Ez azért fontos, mert mi valóban a nemzeti érdekeket akarjuk képviselni, hogy ne tudjanak még egyszer olyan törvényeket hozni, mint amilyeneket a beszélgetésünk elején is említettem. A bizalmat persze majd meg kell szolgálni és tettekkel kell bizonyítani. Az elért eredményeink azt mutatják, hogy az embereknek ennyire elege van abból, ami húsz év óta zajlik. Itt valóban rendszerváltás kell.

-     Az embereknek nagyon elegük van, ezért olyan nagy elvárásokkal fordulnak az új kormány felé, hogy nem tudom, biztos lehet-e Ön abban, hogy ennek az elvárásnak egy ilyen fiatal párt meg tud felelni. A Jobbik hosszú távú érdeke nem az lenne inkább, hogy most a Fidesz kormányozzon, lehetőleg olyan feltételek között, hogy azt hatékonyan is tehesse, s négy év után már a parlamenti munkájukkal, a kiállásukkal, a kétkedőket is esetleg meggyőzve, megalapozottabban indulhassanak az 51%-ért?
-     Nem állítom, hogy nincs realitása annak, amit mond, de előbb várjuk meg a választás eredményét. 

Kapcsolódó cikkeink:
A választás tétje, hogy az új kormánynak kell-e alkut kötnie  - Beszélgetés Gulyás Dénessel, a Fidesz országgyűlési képviselőjével- 2010-03-14
Országgyűlési képviselő-jelöltek - 2010-03-05


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg