Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Megújul a nagykovácsi Főtér

Építészet > Nagykovácsi

2010-03-15


Közel 90 milliós európai uniós támogatással újul meg Nagykovácsi főtere. A ma leginkább egy nagy aszfaltozott felületen lévő buszvégállomásra hasonlító térből korszerű közlekedési csomópont, találkozó hely és közösségi tér alakul ki kulturált zöld felülettel. A tér rendezési megoldásának alapötletét egyetemisták dolgozták ki egy pályázat keretében.

A település számára oly fontos Főtér jelenlegi formájában kezelhetetlen és minden identitást nélkülöz. A Főtéren lévő római katolikus templom és plébánia országos jelentőségű műemlékileg védett épületei ma méltatlan környezetben állnak. A projekt a Főtér felújításával annak minőségi/esztétikai megújulását célozza úgy, hogy az alkalmas legyen közlekedési funkcióinak ellátására, ugyanakkor a mai kor színvonalának megfelelő találkozóhely alakuljon ki, közösségi térként színteret biztosítson kulturális és szórakoztató rendezvényeknek, ünnepségeknek és más eseményeknek, és fokozza a település lakosainak identitástudatát. Az alapkövének letételére március 15. kerül sor.
 
A rekonstrukció előzményeként a Nagykovácsi Önkormányzat a Wienerberger ZRt szponzorálásával ötlet pályázatot hirdetett egyetemi hallgatók számára a Főtér rekonstrukció legjobb megoldásának kidolgozására. A pályázatot, amelyre különböző egyetemekről összesen 22 pályamű érkezett, - a Corvinus Egyetem, Kert- és Szabadtértervezési Tanszékének hallgatói nyerték. Így a projekt az önkormányzati és egyetemi együttműködés jó példája. Nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az egyetemi hallgatók már tanulmányaik során a gyakorlatban megvalósuló munkákat készíthessenek. A projekt az EU Élethosszig-tartó Tanulás programjának X-Ploit multilaterális projektében is bemutatásra kerül, - mint egyetemi és önkormányzati együttműködési gyakorlat.

A Főtér rekonstrukció az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében részben közel 90 millió forintos európai uniós támogatásból valósul meg. (Nagykovácsi/MTI)


Vissza