Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Tervek a városházáról

Építészet > Budakeszi

2010-03-13


Több mint ötszázmillió forintos európai uniós támogatást nyert el Budakeszi önkormányzata a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanácstól (KMRFT). Várhatóan közel háromnegyed milliárd forintot költhet így a település a városközpont rehabilitációjára, amelynek része a városháza rekonstrukciójának első üteme több mint 330 milliós összeggel.

A hajdani Zichy grófok egykori uradalmi épületét 1880 körül építették át községházának. Az Építész Stúdió Kft.-vel pályázat útján még 2003-ban elkészített tervek aktualizált változata szerint az U-alakú épület tetőtér-beépítés nélkül megújulhat 1910 óta nagyrészt változatlanul őrzött formájában, ugyanakkor elbontanák a főkaputól jobbra elterülő, L-alakú épületet, annak igen rossz állaga miatt. Az épület alatti boltíves pince viszont megmarad, Rathaus-keller formájában. A megmaradó régi épületet egy új, a Fő utcára merőleges épület egészíti ki, amely egyben be is zárja, csendes pihenőkertté alakítja az épület eddigi udvarát, a másik oldalon viszont egy kisvárosias teret nyit, ahonnan a polgármesteri hivatal bejárata is nyílik majd. Az új épület bejáratánál az ügyfélváró, a recepció és az ügyfélszolgálat mellett közönségforgalmi vizesblokkok és lift készül. Az új épületbe tervezik elhelyezni a nagy ügyfélforgalmú osztályokat, így a földszinten kap helyet a hatósági osztály, az emeleten az építéshatóság, a főépítészi iroda és a beruházási csoport. Az új szárny földszintjén a régi tanácsterem mellé kerül egy multifunkcionális kisterem, amely nagyobb tárgyalások, bizottsági ülések mellett házasságkötő teremként is működhet. Az ügyfélváróból közelíthető meg a régi épület, ahol a kisebb ügyfélforgalmú osztályok, mint titkárságok, pénzügyi iroda, működhet majd.

A Rathaus-keller lejárata ezzel szemközt nyílik majd, amelyet a Fő utca felől egy magas, tömör kőfal jelez. A boltíves pincében rendezvénytermet alakítanak ki, amely mellett vizes kiszolgáló helyiségek kialakításával biztosítják egy büfé üzemeltethetőségét, de előkészítők és konyha híján csak hideg tálalásra lesz lehetőség. A tervek szerint az orvosi rendelő és az iskola közelsége miatt az alkohol árusítását nem engedélyezik majd.


Vissza