Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Elmaradtunk a felelősségtudat fejlődésében

Közélet > Páty

2010-02-09


"Ma hazánkban és Pátyon is az a baj, hogy a befektetők, megtévedt politikusokat kihasználva, ráerőltetik az akaratukat a közösségekre és visszafordíthatatlan károkat okoznak az épített és természeti környezetben." - Szabó István pátyi önkormányzati képviselő véleményét közöljük a pátyi golfpark-beruházásról.

2010. február 14.-én népszavazás lesz településünkön, melynek során arról kell döntenünk, hogy a golfpályának keresztelt lakópark fejlesztést elutasítjuk-e, vagy sem.

A képviselők nagyobb része Páty fejlődésére hivatkozva támogatja, hogy az eredeti, valóban golfpálya és hozzá kapcsolódó 250 golfház szabályozási tervét megváltoztatva, egy olyan szabályozási tervmódosítást fogadjunk el, amely lehetővé teszi a terület sokkal nagyobb mértékű beépítését. Ezzel létrejönne egy új településrész, amely lakosságszámát tekintve akár meg is haladhatja a jelenlegi település lakóinak a számát.

A fejlődés megállíthatatlan. Huszonhárom éve, mikor ide költöztem, még vezetékes víz sem volt a faluban. Aztán lett víz, gáz, csatorna, telefon, kábel-TV, aszfaltozott utak. Lecseréltük a régi autóinkat, folyamatosan épülnek az új házak, egyre többen élünk Pátyon. Milyen jó nekünk! Hurrá! Egyre gazdagabbak, boldogabbak és elégedettebbek vagyunk. Harmonikus az életünk, szépek a kilátásaink, bízunk a jövőben, hiszen a fejlődés megállíthatatlan. Vagy mégsem? Nem ennyire idilli a kép?  Valami még hiányzik?

Ez a fajta technikai fejlődés természetesen jó dolog. Elsősorban kényelmesebbé teszi az életünket, de boldogabbak nem leszünk tőle. Ennek a fejlődésnek a mozgatórugója a profitéhség, az emberi kapzsiság. Ezzel sincs semmi baj addig, amíg a két érdek, a befektető profitérdeke és a közösség helyi érdeke összeegyeztethető. Ma hazánkban és Pátyon is az a baj, hogy a befektetők, megtévedt politikusokat kihasználva, ráerőltetik az akaratukat a közösségekre és visszafordíthatatlan károkat okoznak az épített és természeti környezetben.

Ez csak azért lehetséges, mivel elmaradtunk egy másfajta fejlődésben! Az erkölcs, az egyenes beszéd, a kötelesség és felelősségtudat fejlődésében. Nálunk ma nem az a baj, hogy kevés utat aszfaltozunk! Még akkor sem, ha vannak járhatatlan utak és sok a kátyú! A baj az, hogy nem hihetünk egymásnak, kevés a bizalom és ezen semmiféle írott szerződés nem segít. Magyarország legfőbb versenyhátránya, hogy kevés az emberekben a tartás. Úgy tűnik, itt ma mindenki megvehető!

De ez nem igaz! Ma is vannak tisztességesek, akik nem gyávák, nem kapzsik, nem hiúk, akik a hatalommal nem visszaélnek, hanem okosan szolgálják vele a közt!  Rájuk kéne végre bízni ezt az országot és nem az erőszakos, agresszív hazudozókra.

Mindnyájunk felelőssége, hogy idáig jutottunk! Mert az még elmegy, hogy valaki becsap bennünket egyszer-kétszer, de hogy több évtizeden, több cikluson keresztül, az már bennünket minősít. Húsz év után már fel kéne ismerni az ígéretek közül a hazugságokat. Kell lenni már elég tapasztalatnak!

Most a golf beruházással kapcsolatban folyik az ígérgetés. Józan parasztésszel eldönthető, hogy mennyi igaz belőle. Ha valaki nem dugja a fejét a homokba, akkor beszerezhetők a szükséges  információk, hogy felelősen tudjanak dönteni.
Soha nem titkoltam, hogy én elutasítom a szabályozási terv módosítását, ezért igennel szavazok februárban.

Szavazzanak Önök is, belátásuk szerint! Páty mindnyájunké!

Szabó István
önkormányzati képviselő, Páty

Kapcsolódó cikkeink:
Elmaradtunk a felelősségtudat fejlődésében - 2010-02-07
Egyelőre szántó marad a fejlesztendő terület - 2010-02-05
Érvek és tények - 2010-02-04
Pátyé lehet a régió legerősebb gazdasága - 2010-02-03
Budakeszi a pátyi beruházás ellen szavazott - 2009-12-17
Mi készül Pátyon? - 2009-12-04
Február 14-én szavazhat a nép - 2009-12-03
Településméretű lakópark Páty és Telki között - soha nem látott lakossági ellenállás szerveződik - 2009-12-01
Falugyűlés.hu - 2009-11-30

Kapcsolódó cikk: Kipukkadt a golflabda - 2009-12-27 (golfportal.hu)


Vissza