Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Az M1-es Zsámbékig legyen ingyenes

Közélet > Zsámbék

2010-01-19


Január 12-én Lovas Lajos, Zsámbék polgármestere levélben fordult a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumhoz annak érdekében, hogy az M1-es autópályán Zsámbékig, azaz a 26 km-es szelvényig ne kelljen autópálya-matricát váltani.

A zsámbéki polgármester kérését azzal indokolja levelében, hogy a nyugat-budai régió települései folyamatosan és dinamikusan fejlődnek, amely fejlődést sajnálatos módon a közlekedési utak fejlesztése nem követi. A településeken élő lakosok nagy része a fővárosba jár dolgozni, és a legtöbb szolgáltatás, kulturális program és szórakozási lehetőség is Budapesten érhető el.

Mivel az M0-ás körgyűrű nyugati szektora még nem készült el, a 11. számú főút és az M1 autópálya között fekvő települések lakóinak munkába jutása és hazatérése a hatalmas forgalom miatt nehézkes és rendkívül időigényes. E településeken élők a zsámbéki lehajtónál – a 26 km-nél - érik el az M1-es autópályát. Az M1-es autópálya használata „csak” a 16 km-ig díjmentes, ezért a 16-os szelvénytől az autósok általában az 1-es utat veszik igénybe, amely egy szakaszon 2 x 1 sávosra szűkül le, emiatt a reggeli és délutáni csúcsidőszakokban rendszeres a torlódás és gyakori a közlekedési baleset. A zsúfoltság miatt nő az üzemanyag-felhasználás, és a levegő szennyezettsége is. Az 1-es út mellett nagyon sok olyan vállalkozás telepedett meg, amely jelentős kamionforgalmat bonyolít le, tovább fokozva ezzel a zsúfoltságot.
 
Jelentősen javítaná a helyzetet, ha az M1-es autópálya díjmentes szakasza a zsámbéki lehajtóig tartana, így a forgalom nagy része az autópályára koncentrálódna, amelynek következtében várhatóan megszűnnének a torlódások.


Vissza