Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Uniós pénzből újulhat meg Budakeszi

Közélet > Budakeszi

2010-01-15


Több mint ötszázmillió forintos európai uniós támogatást nyert el a budakeszi önkormányzat a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanácstól (KMRFT). A budakeszi városközpont rehabilitációjára, a Fő utca és környezete című pályázatra  összesen 728 millió forintot költenek, amelynek több mint hetven százaléka az uniós támogatás.

A támogatott építkezések közé tartozik a Városháza megújítása, amire 260 milliót nyertek el, 195 millió Ft-ot kapott az önkormányzat a Fő utca revitalizációjára, de támogatott összegből újul meg a római katolikus templom és a romtemplom környezete, felújítják a Nagy Sándor József-emlékházat, sor kerül a főutca közmű- rekonstrukciójára és az önkormányzat épületében egy Rathaus –keller kialakítására is.

Az Európai Unió kiemelten támogatja a települési központok fejlesztését. Az uniós elv szerint a városrehabilitáció egyik legfontosabb feladata a helyi közösségi élet szimbólumának is tekintett, sokszor vonzerejüket vesztett, elhanyagolt városközpontok és alközpontok attraktivitásának és funkcionális működésének fejlesztése.  A települések általában a közterületek felújítására, turisztikai látványosságok korszerűsítésére, műemléképületek homlokzat-felújítására fordítják a pályázati pénzt.

Steiner Pál, a KMRFT elnöke bejelentette: érdemes tovább is figyelni a pályázati kiírásokat, mert 2009-2010 közötti időszakban várhatóan további 8 és fél milliárd forint összértékű uniós pénzre pályázhatnak  a  megyei települések . Az elnyerhető támogatás összege 300-1000 millió forint lehet, 30-85 százalékos támogatási intenzitás mellett. A budakeszi pályázat támogatási intenzitása 71,5%.


Vissza