Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Eladnák a Mezei Mária-házat?

Kultúra > Budakeszi

2009-12-29


Idegenforgalmi és kulturális szempontból kiemelkedő értéke Budakeszinek a Petőfi Sándor utcai Mezei Mária-emlékház, melyet a neves színésznő özvegye azzal a feltétellel hagyott Budakeszire a berendezéssel együtt, hogy azt a város emlékházként tovább működteti. Az önkormányzat illetékes bizottsága január 31-ig  írásos javaslatokat és ötleteket vár az emlékház megtartására és működtetésére.

Mezei Mária születésének 100. évfordulóját emlékhéttel ünnepelte a Mezei Mária napok keretében ez év októberében Budakeszi. A rendezvény megvalósulása, megvalósítása elsősorban jelentős civil összefogásnak volt köszönhető. A programsorozat egyik kiemelkedő helyszínéül a Mezei Mária emlékház szolgált.

Mezei Mária-házát a művésznő özvegyétől azzal a feltétellel kapta meg a város, hogy megőrzi az emlékházat. Az épület működtetése, fenntartása, őrzése, állagmegóvása és ennek költségei jelenleg meg nem térülő, jelentős anyagi terhet rónak a városra. Még Budakeszi e kulturális adottságának az eljátszása, az emlékház eladásának a lehetősége is felvetődött. Az Oktatási, Kulturális, Sport- és Ifjúsági Bizottság állítása szerint valamennyi, Mezei Máriával, emlékével foglalkozó és emlékét gondozó szervezettel, alapítvánnyal, színházzal,  színháztörténésszel felvette a kapcsolatot és ötleteket, javaslatokat,  támogatást kér az Emlékház további sorsának rendezéséhez.

A javaslatokat úton a Budakeszi Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala 2092, Budakeszi, Fő utca 179. címre, vagy elektronikus formában az oktatas@budakeszi.hu e-mail címre várják.

 


Vissza