Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Falugyűlés.hu

Közélet > Páty

2009-11-30


Az internet térhódítása lehetővé tette az online beszélgetést, melynek előnye a gyors, azonnali kapcsolat szinte korlátlan számú résztvevővel. Így látja ezt Peng György is, akit a Pátyi Civil Kontroll Információs Rendszer működéséről kérdeztünk.

-      Mióta és kik számára hozzáférhető az online falugyűlés internetes oldal? 
-      A weboldalunk, a www.patyicivil.hu egy-két hete hozzáférhető az internetezők számára. A Pátyi Online Falugyűlés levelezőlista mellékterméke, melyet úgy szeptember közepe táján hoztunk létre. Célja a közéleti pletykák hátterének közös kihámozása, hogy megértsük, miért mennek úgy a dolgok nálunk, ahogy mennek. A levelezőlistára és a weboldalra is lehet regisztrálni, elsősorban pátyiak, pátyi kötődésűek érdeklődésére számítunk.

-      Miért volt szükséges a létrehozása, hisz van írott sajtónk?
-      Ha a Pátyi Kurírra gondol, csak annyit mondanék, hogy az kevés. A Pátyi Kurír is egyfajta valóságot közvetít, ami egy ideje nem feltétlenül tükrözi a lakosok által tapasztalt valóságot. Úgy éreztük, szükség van arra, hogy a lakosok és a képviselők között lehetőség legyen a párbeszédre, amelynek az újság a mai keretei között nem tud teret adni. A megjelentetett határozatokból, a hirdetésekből és abból az egy-két civil élettel foglalkozó írásból az emberek még felszínesen sem ismerhetik meg az önkormányzat, a testület vagy az egyes képviselők céljait, tevékenységét. Főleg nincs lehetőség a munkájukban segíteni, a véleményeinkkel, javaslatainkkal plusz információhoz juttatni a testület tagjait. Az önkormányzat törvényes és hatékony működése a lakosság érdeke is. Ebben próbálunk most és a jövőben is partner - de fogalmazhatok úgy is, hogy kontroll - lenni. Egyfajta segítségnyújtásnak gondolom a kezdeményezésünket, melynek jelentőségét pár képviselőnk már felismerte, és csatlakozott is Falugyűlésünkhöz.

-      Kik írják az oldalt és miről tájékoztat ez a fórum?
-      A levelezőlistán összegyűjtött és hitelesnek minősített (dokumentumokkal alátámasztott) információkat közzétesszük a honlapon is. Ezen kívül az önkormányzati ülésekről is megpróbálunk beszámolni, feltesszük az előterjesztéseket, határozatokat, rendeleteket, az üléseken készített videókat. Rendszerezzük azokat, hogy egy helyen legyen olvasható az adott témával kapcsolatos összes dokumentum. Ezen kívül a nagyobb érdeklődésre számot tartó témák mellé magyarázó elemzéseket is készítünk majd, hogy közérthető legyen, illetve nagyvonalakban az tájékozódhasson, akinek nincs ideje átrágni magát a hivatalos dokumentumokon. Bizonyos témákban szavazásokat is tartunk, amik adott esetekben útmutatásul szolgálhatnak képviselőinknek is. Ezzel a képviseleti demokráciából egy kicsit tovább próbálunk lavírozni a részvételi demokrácia irányába, ami méltán utópisztikusnak tűnhet mai világunkban. A szerveződésünk nem egyéni, hanem közösségi. Többen, sokan dolgozunk rajta szabadidőnket áldozva a hiteles tájékoztatásért.

-      Egy kis közvélemény kutatást folytattam. Sokan vannak Pátyon, akik még nem hallottak a rendszer működéséről. Vannak olyanok, akik nem tudnak online információhoz jutni. Sokan pedig a jól bevált nagytermi falugyűlésekben hisznek, ahol szemtől-szembe tehetik fel a kérdéseiket, és kapják meg vagy nem a válaszokat. Terveikben szerepel  a régi forma szerinti falugyűlés összehívása?
-      Erre a kérdésre határozott nemmel tudok csak válaszolni. Nem a mi feladatunk, hogy a kérdéseket megválaszoljunk. A kérdéseket a képviselőknek, a testületnek kell feltenni. Az ő feladatuk lenne az ún. „nagytermi falugyűlés” összehívása. Én nem emlékszem arra, hogy a közelmúltban lett volna ilyen rendezvény, pedig a tapasztalataink szerint egyre többen érdeklődnek a helyi közélet történései után. Ettől függetlenül benne van a pakliban egy hagyományos nyomtatott kiadvány, hogy az internettel, számítógéppel nem rendelkezőkhöz is eljussanak az információink, persze az interaktivitás lehetőségét ez esetben már nem tudjuk megoldani. Bízom benne, hogy szerveződésünk egyfajta nagyító alatt tartva a választott képviselőink munkáját, állandón figyelemmel tudja kísérni azt, elbizonytalanodásuk esetén segítséget, biztatást tud nyújtani. Sajnos a mai törvények egyfajta sajátságos demokráciát termeltek ki, ahol a megválasztott képviselő az adott ciklusára be van betonozva, felelőssége nincs, csak a saját jóérzésén múlik, hogy döntéseivel kinek az érdekeit képviseli. Éppen ezért fontosnak érezzük, hogy a választópolgárok folyamatos visszajelzést kapjanak az általuk delegált képviselő munkájáról, képviselőink pedig azonnal érezzék döntéseik jó és rossz következményeit.

-h-


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg