Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Településnyi lakópark Páty és Telki közt – soha nem látott ellenállás

Közélet > Páty

2009-12-01


Az ország egyik legnagyobb, 18 lyukú golfpályájának indult az a tízmilliárd forintos beruházás, amelynek még 2002-ben adott szabad utat a pátyi önkormányzat egy 120 hektáros, Telkivel közvetlenül határos területen. Az idén októberben bemutatott tervek azonban váratlan meglepetéssel szolgáltak: az új tervek az eredeti érték tízszeresével, már százmilliárdos projekttel számolnak, ahol 300 villa, 600 ikerház és 1400 lakás, hotelek, konferenciaközpont, uszoda, iskola és óriáspláza épülne a golfpálya körül.

A különböző véleményeket összefoglaló cikkünk elolvasható itt!

A több mint kétezer lakóingatlan létesítése nem zárja ki, hogy a jelenlegi Páttyal közel azonos lakosságszámú lakópark jöjjön létre az anyatelepüléstől viszonylag távol, Telki közvetlen szomszédságában, amelynek pusztán az autóforgalma is beláthatatlan következményekkel járhat a már most is súlyos közlekedési gondokkal küzdő térségben. A Zsámbéki-medencében eddig nem tapasztalt, szokatlan erejű lakossági ellenállás szerveződik a beruházás elfogadható keretek között tartása érdekében. Az idő sürget, mivel december 10-én lejár az a harminc napos határidő, amíg véleményezni lehet a pátyi településszerkezeti tervmódosítás elvileg november 11. óta kifüggesztett dokumentumait.

A beruházással kapcsolatos információkat elsőként a www.patyicivil.hu kezdte el gyűjteni és elemezni. A honlap létrehozásáról Peng György, a Pátyi Civl Kontroll Információs Rendszer egyik működtetője nyilatkozott lapunk munkatársának. A legrészletesebb tájékoztatás jelenleg itt található.

A hétvégén megkezdte működését a www.patynemelado.com honlap is, melyet névtelenségbe burkolódzó készítői (az oldalt "a Zsámbéki-medence civiljei, Páty, Telki, Budakeszi, Budajenő, Perbál, Zsámbék lakosai, érintettek és szimpatizánsok szerkesztik") az ÜGY weboldalának szánnak, tájékoztatásul az érdeklődők és a sajtó számára.

Ez utóbbi honlapon a telki Kokukk Egyesület, a pátyi Zsámbéki-medence Tájvédelmi Egyesület és a Pátyi Szülői Egyesület szervezésében arra buzdítanak, hogy az érintett települések lakosai közül minél többen juttassák el levélben tiltakozásukat a pátyi önkormányzathoz, a harminc napos határidő lejárta előtt, lehetőleg még ezen a héten postán tértivevénnyel vagy személyesen, átvételi elismervény kérése mellett. Ehhez segítségül előre megfogalmazott leveleket adnak közre, külön a pátyi, a telki és a többi (budakeszi, budajenői, perbáli, töki és zsámbéki) lakos számára. A levelek szövegét nem ajánlják megváltoztatni, mivel törvényi hivatkozásokat és jogi érveléseket tartalmaz.

A levelek alapvetően a tájékoztatás hiányával érvelnek, s az érvek a hivatkozott jogszabályi helyek szerint is, de a demokratikus alapelvek és erkölcsi szabályok mentén vizsgálva a helyzetet, minden bizonnyal megállják a helyüket. A levélírók a pátyi rendezési terv jelenlegi módosítási eljárásának megszüntetését és új eljárás indítását kérik a pátyi képviselő-testülettől.

 Az újabb népszavazási kezdeményezést rendkívüli ülésen tárgyalják

December 2-ra rendkívüli testületi ülést hívott össze Páty polgármestere, melyen az Újpátyi beruházás sorsát érintő népszavazás kérdésében döntenek majd.

November 17-én Páty jegyzője már elutasított egy magánszemélytől érkező népszavazási kezdeményezést (Egyetért-e azzal, hogy a köztudatban Golfpálya néven ismertté vált terület szabályozási tervét a Képviselő-testület ne módosítsa?), részben a rossz kérdésfeltevés, részben pedig amiatt, mert a helyi népszavazásról szóló helyi rendelet szerint nem rendelhető el népszavazás az önkormányzat vállalkozásaival (?) kapcsolatos testületi döntésekben. Ez a helyi szabályozás azonban szigorúbb, mint az önkormányzati törvény, s erre az önkormányzatnak nincs törvényi felhatalmazása. S bár a helyi rendelet így törvénysértő, mi több alkotmányellenes, a jegyző érvelése szerint ezt kell alkalmaznia, amíg az ominózus helyi rendeletet az Alkotmánybíróság vagy a helyi testület hatályon kívül nem helyezi.

Az újabb kezdeményezés az előterjesztés szerint helyi képviselőktől, a www.patyicivil.hu információja szerint Tollner József képviselőtől érkezett előbb, azzal a különbséggel, hogy Tollner képviselő "ne fogadja el", míg az egyéb képviselők a "fogadja el" állítmánnyal tették fel ugyanazta kérdést, amely most az előterjesztés szerint így hangzik: Egyetért-e azzal, hogy a Képviselő-testület fogadja el a „Telki út melletti golfpálya és környezete” (020/61-67, 020/23-24, 028/1, 020/33, 026 és 030/32 hrsz.) településszerkezeti és szabályozási tervének olyan módosítását, amely a beépíthető terület növelését vagy építési övezeti besorolásának változását teszi lehetővé a jelenleg érvényben lévő szabályozáshoz képest?

Az új kezdeményezéssel az erről szóló előterjesztés szerint már Páty polgármestere is egyetért. Döntés holnap születik.


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg