Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Passzívház Pátyon

Építészet > Páty

2009-11-20


Az üvegházhatásról és a klímaváltozásról szóló viták, a robbanásszerűen emelkedő energiaárak mellett egyre több szó esik az energia-takarékosság és a környezettudatos építés kapcsolatáról. Mivel az összes energia-felhasználás legnagyobb részét a lakóépületek teszik ki (42 % szemben az ipar 32 %-ával és a közlekedés 28 %-ával), ebben a szektorban nemzetgazdasági szempontból kiemelkedően magas energia-megtakarítási lehetőség rejlik. Míg Ausztriában és Németországban már közel tizennyolcezer lakóegység épült ezzel a technológiával, addig nálunk hírértéke van, hogy Pátyon egy újabb passzív házat építenek.

A passzívház fogalma elsősorban egy szabványosított építési minőség.  A passzívház tökéletesen működik hagyományos, aktív fűtési rendszer nélkül. A szükséges fűtési energiát kizárólag olyan passzív forrásokból nyeri, mint pl. hőszivattyúkból érkező, természetes úton előmelegített és bevezetett friss levegő, a helyiségek elhasznált levegőjéből nyert maradék hő vagy olyan belső hőforrásokból nyert meleg, melyet a lakók biológiai működése és mindennapi tevékenységeik (főzés, sütés, zuhanyozás) hoznak létre. Ezeket a napenergia, a nagy hatékonyságú hőszigetelés, a többszörös hőszigetelő üvegezés, a speciálisan hőszigetelt ablakkeretek és az ellenőrzött szellőztetés hőnyereségével ötvözve, a passzívház fűtési energiaszükséglete max. 15 kWh/m2/év. Egy passzívház összes energiafelhasználása, mely a fűtési energián kívül magában foglalja a hűtést, a használati melegvíz készítését, a műszaki berendezések használatát, a világítást, az ellenőrzött szellőztetés üzemeltetését és az épület használatával járó egyéb energiafelhasználást, nem lehet több mint 42 kWh/m2/év. Így egy passzívház éves energiaköltsége napjainkban 1-2 Euro/m2.

A passzívház tervezése során fontos az épület tájolása: a minél nagyobb déli benapozáson múlik a fűtési igény mértéke. Nagyon fontos az üvegezés két fizikai paramétere, az Ug- és a g-érték. Passzív házakhoz legalább Ug = 0,7 vagy 0,5 W/m2K-es értékű üveget ajánlott választani, amellyel csökkenthető az üvegfelületek áteresztő hővesztesége.
Kevésbé ismert az üveg g-értéke. E jellemző adja meg, hogy a napsugárzás mekkora része jut át az üvegfelületen. Az ajánlott min. g-érték 50%. Az eredmény a pátyi ház esetében (az üvegfelületekre nézve) 5800 kWh éves nyereség, szemben a 3300 kWh éves veszteséggel.

Az alapozás (U = 0,151 W/m2K) és a falazatok (U = 0,124 W/m2K) a Bauland Kft. polisztirolhab zsalus Baucell termékével készülnek. Így a lemezalap alatt húsz centiméter grafitos EPS-hőszigetelés készült egy Tefond Plus talajnedvesség elleni réteg felett, a falazatokban pedig huszonöt centiméter szintén grafitos EPS-hőszigetelés található. A tetőbe (U = 0,096 W/m2K) negyven centiméter ásványgyapot kerül. Ezek a hőszigetelési vastagságok elsőre soknak tűnhetnek azok számára, akik a hagyományos vagy energiatakarékos családi házaknál mindennapi értékekhez szoktak. – ad tájékoztatást az építkezésről Sinóros-Szabó Balázs tervező a Bautrend októberi számában.

A gépészeti rendszer központi – és lényegében egyetlen – eleme az Ausztriában és Németországban elterjedt passzívház kompakt Aerosmart típusú Drexel und Weiss berendezés. A pátyi ház esetében a tervek szerint az éves épületgépészeti energia kiadások 70 ezer forint körül alakulnak majd, ez tartalmazza a szellőztetés, a fűtés és a használati meleg víz előállításának teljes költségét.


Vissza