Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


100 éve született Mezei Mária

Kultúra > Budakeszi

2009-10-10


Budakeszin utcát neveztek el róla, s az ő nevét vette fel a helyi művészeti iskola. Házát a kilencvenes évek végén özvegye a budakeszi önkormányzatnak adományozta abban a reményben, hogy a város emlékmúzeumnak megőrzi az épületet. Születésének évfordulóján egy egész hétre való kulturális programmal emlékeznek meg róla.

100 éve született Mezei Mária Kecskeméten, 1909. október 16-án. Édesanyja a szülés után meghalt, s alig egy év múlva a Kecskeméten végigsöprő földrengés Mezeiék házát is romba döntötte. A fiatal apa először Székelyudvarhelyre, majd Szegedre költözött, ahol önálló ügyvédi irodát nyitott. Mezei Mária 1928-ban itt iratkozott be az egyetem jogi, majd később a magyar-francia-filozófia szakára. Férjhez ment, de három év után otthagyta az egyetemet, ifjú férjét és színésznek állt.

Miskolcon kezdte a pályát 1931-ben. Koromfekete haját szőkére festette. Mivel a hajfesték gyenge volt, így lett "vörös Mezey", amit később a "franciás Mezey" címkéje váltott fel. Hősnők helyett búgó hangú végzetasszonya-szerepeket játszott, 1935-től aztán már Pesten is. A negyvenes években már igazi sztár volt, 1936-tól filmezett (Aranyember). 1944-ben, a német megszállás alatt fölmenekült a Tátrába, s ott rátalált hitére. 1946-tól méltatlanul mellőzték, „polgári kacattá” nyilvánították.

1956 után második sztárkorszaka következett: 1962-ig a Madách, 1962-64-ben a Petőfi Színház, 1964 és 1970 között a Nemzeti Színház társulatában alakított remek szerepeket, százas szériákban, önálló estjével pedig végigjárta az országot, a határon túli magyarlakta területeket, Párizs, New York, Torontó magyar kolóniáit. Újra filmezett (Édes Anna, A Noszty fiú esete Tóth Marival, Mici néni két élete, Tiltott terület), megromlott egészségét azonban 1970-ben összeroppantotta az influenza. Végleg visszavonult Budakeszire, Petőfi utcai házába, s tizenhárom évig harcolt napról napra az életéért. Erős hite és igaz társa, Lelbach János segítette ebben. 1981-ben megjelent Vallomástöredékek című kötetében életéről, színészetéről, hitéről vall. 1983. április 20-án halt meg a múlt század egyik kiemelkedő, hivatalos szakmai elismerésben alig részesült művésze.

A Mezei Mária-emlékhét részletes programja

Mezei Mária-ház, Budakeszi, Petőfi S. u. 18.

 


Vissza