Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Emlékek a faluról

Kultúra > Páty

2009-09-22


Megjelent Rokolya Péter gyűjteményes könyve, a Páty - Régi képeslapok és emlékek a faluról.  Az értékes képeslapokkal, fotókkal, emlékekkel gazdagon illusztrált könyvről magát a szerzőt kérdeztem.

- 2001-ben költöztem Pátyra. Szabadidőmben szívesen fényképezek és járom a környéket. Hamar felfedeztem a falu sajátságos hangulatát, ami megfogott. Az utcákat járva gyakran fényképeztem a házakat, ablakokat, pincéket; mindent, ami a régmúltból megmaradt. Másik hobbym a régi képeslapok gyűjtése, így adódott az újabb gyűjtési terület: elkezdtem régi pátyi képeslapokat is gyűjteni. Tapasztalatom szerint az emberek szívesebben nézik a képeket, mint olvassák a szöveges részeket, és egy jó kép sokat tud mesélni.

- Mekkora időszakot dolgoz fel a könyve?
- Mióta szélesebb körben elterjedt a fényképezés a családi emlékezet részeként, és mióta a képeslapok megjelentek. Ez az időszak a XIX. század vége, XX. század eleje. De korábbi emlékekről, pl. oklevelekről, térképekről, régészeti leletekről is szó esik a könyvben. Igyekeztem minél több tárgyi emléket összeszedni a falu múltjából.  

- A most megjelenő mű miben lesz más az eddig megjelent írásoktól és kiállított emlékektől?
- A korábban megjelent munkák – melyek mindegyike igényes és tartalmas – a mi könyvünk elsősorban a gazdag képanyagával fog kiemelkedni, sőt egy-két különlegesség, újdonság, új kutatási eredmény nálunk jelenik meg először. Egy olyan mű készült, amelyet haszonnal forgathat az itt született és a közelmúltban új hazájaként Pátyot választó és Pátyra települő is. A mai világban fontos az egyén gyökereinek keresése, feltárása és ebben is próbál ez a könyv segíteni. Akadtam anyagra, különlegességre, önzetlen segítőkre külföldön Bécsben és Szlovákiában is, nem beszélve az ország más településein található gyűjteményekről. Sokan segítettek képanyaggal, történetekkel a Pátyi Kurírban megjelent felhívásra, amit külön is köszönök mindenkinek.

- Mi a véleménye a falu helytörténeti kiállításáról?
- Nagyon nagyra tartom a munkát, a szándékot, amit a helytörténeti gyűjtemény létrehozásába, fenntartásába fektettek. Tisztelek mindenkit, aki ebben részt vett, és vesz mind a mai napig. Nagyon fontosnak tartom a múltunk emlékeink felkutatását és őrzését a jövő nemzedék számára. Hiszem, hogy eljön az idő, amikor a gyűjtemény rendszerezve lesz, és kutathatóvá válik a külső érdeklődő vagy egy pátyi polgár részére is.

Rokolya Péter, „Páty, Régi képeslapok és emlékek a faluról” című gyűjteményes összeállítása 3000 Ft-os áron kapható az Alma Klub Travel irodában (Páty, Rákóczi F. u. 9.)

Hájas Ágnes


 

 


Vissza