Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Városi rangot kapott

Közélet > Zsámbék

2009-09-23


Rekordszámú település, harmincegy nagyközség pályázta meg az idén a városi rangot, köztük immár másodszor és sikerrel indult Zsámbék az előléptetésért. Az ötezer lelkes település augusztus 20-án Pest Megye Önkormányzatával közösen ünnepelte Szent István napját, Pest megye ezeréves fennállását és a település várossá válását.

A romtemplomban a megye millenniumi zászlóját Szűcs Lajos, Pest megye közgyűlésének elnöke adta át a városnak annak emlékére, hogy államalapító királyunk, Szent István 1009-ben adta ki a sólyi okiratot, amelyben először jelent meg a négy legősibb magyar vármegye: Veszprém, Fejér, Zala és Visegrád, azaz ma már Pest megye. Az 1000 éves megyéről egy egész éven át tartó rendezvénysorozattal emlékezik meg Pest megye vezetése, bevonva a programokba mind a 187 települését. Ennek keretében Pest megye valamennyi települése megkapja az erre az alkalomra készült Millenniumi Zászlót.  Pest Megye Közgyűlése így kívánja köszönetét kifejezni a településeknek a közös munkáért és emlékeztetni mindenkit arra, hogy egy ezer éves megyéhez tartozik. A műsorban közreműködött Tari István író-költő, Oberfrank Pál színművész és Ókovács Szilveszter.

A Zichy-téren Melocco Miklós szobrászművész alkotását avatták, majd a Zárdakertben került sor a város kulcsának átadására a község várossá válásának alkalmából.

Zsámbék már kétszer volt város a történelem során: egyszer Mátyás királytól, egyszer pedig Mária Teréziától kapta meg a városi rangot. A városi cím visszaszerzéséért tavaly pályáztak először, akkor formai hiba miatt ez nem sikerült, de idén a négy legjobb pályázat közé kerültek.

A pályázó városnak bizonyos kritériumoknak meg kell felelnie a cím elnyeréséhez. A törvényi előírás jelenleg igen megengedő ebben a tekintetben: nagyközségnek kell lenni és a kisebbségi önkormányzatokat támogatni kell. De a bírálatban részt vevő szakmai bizottság mérlegelésében fontos szempontok még az intézményi ellátottság, a gazdasági súly, a demográfiai, a pénzügyi és a költségvetési adatok, valamint az, hogy megmutatkozik-e a jelölt térségszervező ereje.

Zsámbék a megyehatáron helyezkedik el, nem tipikusan agglomerációs város, de olyan terület középpontjában fekszik, amely komoly beruházások előtt áll. Térségszervező szerepe elvitathatatlan, mint ahogy volt ez évszázadokon át, s mely funkcióját most visszaszerezni igyekszik.

A kulturális szerepe kiemelkedő, gondoljunk csak a Nyári Színházi Fesztiválra, a Zsámbéki Szombatokra vagy a Jazznapok világhírű előadóira.

Zsámbékon négy múzeum és két középiskola is működik és újra lesz felsőoktatási intézmény is a településen. A Zichy-kastélyban, ahol korábban tanítóképző főiskola működött, de 2003-ban az épület tetőszerkezetének leégése miatt Vácra költözött, az új bérlő, amely a Zsámbéki Zichy Oktatási és Kulturális Központot működteti az épületben, magánegyetem létrehozását tervezi. Média szak master fokozata (a bolognai rendszerben az utolsó két év), irodalomtörténeti, vallástörténeti és uniós hivatalnok szak nyílik majd itt a párizsi Sorbonne és a bécsi egyetem oktatóinak közreműködésével.

A legnyilvánvalóbb előnye a várossá válásnak azonban mindenképpen az, hogy most több pénzre pályázhatnak. Szemléletes példája ennek, hogy a város főterének rendezésére eddig, nagyközségként, csak kilencvenmillió forintra, míg városként kilencszázmillióra számíthatnak.


Vissza