Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A lovaglás varázsa

Sporthírek > Nagykovácsi

2009-09-19


Aki gyerekekként, vagy felnőttként már egyszer megfordult a páratlan természeti kincsek ölelésében fekvő, nagykovácsi Napsugár lovas tanyára, azt már a belépéskor újra és újra lenyűgözi a békésen legelésző lovak látványa, vagy a hirtelen megiramodó és szilajon vágtató ménes. Beljebb, a karámban Kobold és Bogár „dolgozik”. A két hucul ló békésen tűri, ahogy hátukon ifjú lovasok a lovaglás első lépéseivel ismerkednek. De hogyan is kezdődik mindez? A fortélyokba Tóth Ákos, rutinos lovas avat be bennünket.

„Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot,
lelkünk egy része mélyen alszik.”
Anatole France

A lovaglás számos olyan elemet foglal magába, amelyek aktívan hozzájárulnak a gyerekek komplex fejlődéséhez. A ló nem csupán eszköz, hanem aktív cselekvőtárs, akivel kölcsönös kommunikáció zajlik.

Kezdetben a kicsik számára a legfontosabb feladat, hogy megbarátkozzanak a lovakkal és megtanulják, hogyan kell viselkedniük a saját méretüket jóval meghaladó állatok mellett, el kell sajátítaniuk az alapvető biztonsági szabályokat. Később már megismerkednek a ló fel- és leszerszámozásával és a mindennapos tisztításával is. Annak érdekében, hogy a ló és a lovas szinkronban tudjon haladni a lovaglás során a lovas fegyelmezett beszéddel adja a parancsokat és az utasításokat. A visszajelzések alapján pedig hamar meggyőződhet a viselkedés, vagy az adott utasítás helyességéről. A ló irányítása gyorsítja a reflexeket és nagyban javítja a cselekvések megtervezésének és kivitelezésének folyamatát.

A gyerekeket különös büszkeség tölti el, amikor a futószáron lépésben haladó ló hátán egyszerű kar-, láb- és törzsgyakorlatokat végeznek. Eközben észrevétlenül is fejlődik az egyensúlyérzékük.  A ló hátán kitágul a világ, a hatalmas, erős állat irányítása növeli a lovas önbizalmát, és megannyi sikerélményt jelent számára.
A lovaglás az egész testet átmozgatja: a lépésben járó ló mozgása, mely szinte megegyezik az emberi járással, megmozgatja a gerinc helyes tartásáért felelős teljes izomzatot. Lovagláskor a lovas folyamatosan „kibillen” egyensúlyából, Az egyensúly visszaszerzése érdekében a lovas izmai hol megfeszülnek, hol ellazulnak, a has- és hátizomzatot erősítve. A lovon végzett rutin feladatok, a kantárszár használaa pedig a kar- és kézizmokat erősíti.

Külön figyelmet érdemel a ló mozgásának átterjedése a belső fülben lévő egyensúlyszervre, melynek ingerlése jótékony hatást gyakorol az érzékszervek, a beszéd, az egyensúly, a mozgáskoordináció és a figyelem fejlődésére. A rendszeresen lovagló gyerekek mozgása rendezettebbé válik, növekszik az egyensúlyérzékük, fejlődik a ritmusérzékük, miközben erőnlétük és edzettségük is növekszik.

Te miért szereted a lovaglást?

KRISZTI: Azért, mert olyan aranyosak a pacik, és olyan jó érzés a nyeregben, mert onnan sok szépet lehet látni és közben jóízűen lehet izgalmas gyakorlatokat csinálni.
TIMI: Azért szeretem a lovaglást, mert ha lovagolok, nem nekem kell menni! És a legjobban ügetni szeretek, mert akkor bármit csinálhatok a ló hátán."

Antalóczy Péter


Vissza