Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Légvédelmi múzeum nyílt Zsámbékon

Kultúra > Zsámbék

2009-09-15


Megnyílt az első magyar légvédelmi fegyvernemi múzeum Zsámbékon, az egykori, Budapestet körülvevő légvédelmi körgyűrű egyik hajdani bázisán; az új intézményt Dr. Holló József ny. altábornagy, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója adta át rendeltetésének.

A honi légvédelem a közeljövőben ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját. Mátyás Irén, a múzeumot üzemeltető Zsámbéki Medence Idegenforgalmi Egyesület vezetője az átadás alkalmából elmondta: a hetvenes években a fővárost tizenkét egységből álló légvédelmi bázis óvta az esetleges támadástól. A NATO-hoz való csatlakozás után a védelmi gyűrű feleslegessé vált, a zsámbéki bázis tizenöt hektáros területének, huszonnégy épületének kezelését a kulturális egyesület vette át. Az évek során itt színházi előadások, kiállítások, koncertek tartására rendezkedtek be, most pedig a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület javaslatára 2005 óta országosan védett katonai műemlékké nyilvánított épületben kapott helyet a múzeum. A környezet kiemelkedő természeti értékekkel is rendelkezik.

Az új intézményben és a mellette lévő szabad területen nagy hatótávolságú légvédelmi rakéták, lokátor kocsik és egyéb, valaha modernnek számító haditechnikai eszközök, légvédelmi fegyverek láthatók. Magában a múzeumban a magyar légvédelem történetéből is áttekintést ad egy jól szerkesztett dokumentációs anyag. Ennek apropója - emelte ki a vezető -, hogy a honi légvédelem a közeljövőben ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját.

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum támogatásával 2006 szeptemberében rakták le az alapkövét az első magyar légvédelmi fegyvernemi múzeumnak, hogy megőrizze a XX. század második felének katonai műszaki erődítéseit és az elmúlt időszak hadászati helyszínét békés formájában tárja a látogatók elé. Ez a vállalkozás önmagában is egyedülálló Magyarországon azzal, hogy együtt egy helyre összegyűjtve mutatja be a teljes fegyvernem történetét. A múzeum megnyílt első részlegében látható közel félszáz eszköz nagyobbik része az 1977-től 1997-ig hadrendben álló és az SZ-125M Nyeva kis hatótávolságú, Sz-75M Volhov közepes hatótávolságú és az Sz200VE Vega nagy-hatótávolságú légvédelmi rakéta, valamint a hozzájuk kapcsolódó harci, vezetési, felderítő és híradás-összeköttetést biztosító eszközt mutatja be.

NYITVATARTÁS
H: zárva, K-V: 10-18 óráig
Látogatható: április 1-jétől október 15-ig.
Bővebb információ:
ZSÁMBÉKI TOURINFORM
Telefon: 06-23/342-318
E-mail: zsambek@turinform.hu
info@zsambekinfo.hu
www.zsambekinfo.hu


Vissza