Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Budaörsé az év főépítésze

Építészet > Budaörs

2009-09-02


A XIV. Országos Főépítészi Konferencián (2009. augusztus 26-28.) átadták az idei díjakat: Főépítészi Életmű Díjat vehetett át Makovecz Imre, több település egykori főépítésze és Boruzs Bernát, az idei konferenciának helyet adó Hajdúböszörmény főépítésze, az Év Főépítésze Csík Edina, Budaörs főépítésze lett.

A szakma legfontosabb kérdéseit áttekintő, évente rendezendő tanácskozáson idén az örökségvédelem állt a középpontban. Makovecz Imre, több település egykori főépítésze, az idén húszéves Kós Károly Egyesülés alapító tagja kezdeményezte és ösztönözte, hogy az egyesülés építész tagjai vállaljanak főépítészi szerepet és ezáltal országos főépítészi hálózatot hozzanak létre.
      Makovecz Imre a díj átvételét követően az MTI tudósítójának a műemlékvédelem jelenlegi helyzetéről elmondta: a főépítészi szakmát ilyen téren komoly kihívások érik, hiszen sokaknak kényelmesebb lenne, ha az adott település főépítészének csak konzultatív szerepe lenne. Szavai szerint a műemlékek és a történelmi városrészek könnyen elveszíthetik arculatukat, ha bizonyos építészeti változtatásoknál nem veszik figyelembe azok szakmai véleményét, akik adott esetben már évtizedek óta felügyelik egy település építészetét.

Boruzs Bernát, Hajdúböszörmény főépítésze a város arculatának megőrzéséért és végzett elméleti és gyakorlati tevékenységéért részesült az elismerésben.

Idén az Év Főépítésze Díjat Csík Edina, Budaörs főépítésze vehette át, aki számos sikeres pályázattal és a település karakterének erősítésével vívta ki a szakma elismerését.
     Csík Edina 8 éve Budaörs város főépítésze, ezt megelőzően a XII. kerületi Főépítészi Irodán dolgozott. Az elmúlt évek budaörsi beruházásai közül mindenekelőtt a több szakmai elismerésben, köztük Építészeti Nívódíjban is részesült városházára a legbüszkébb a városi főépítész, aki kiemelte, hogy az átépítés ötlete után mindössze 2 év telt el a beköltözésig. A beruházás különlegessége volt, hogy egy szocialista időkből itt ragadt kockaépületből alakították ki az impozáns, építészetileg és technológiailag is kiemelkedő XXI. századi épületet.
      Csík Edina a városi beruházások – többek között a 24 tantermes általános iskola, az uszoda sportcsarnok, a mentőállomás, az idősek otthona, vagy a szociális bérház kialakítása – során mindig előnyben részesítette a nem hivalkodó, funkciókhoz illeszkedő, harmonikus építészeti megoldásokat, a természetes anyagok használatát, a környezetbarát technológiákat.
      A város építészeti vezetője fontosnak tartja, hogy Budaörs az arculatépítésben is sikeres, hiszen kitört a dobozváros skatulyából és szakmai körökben is egyre inkább a minőségi épületeiről válik elismertté.
      A közelmúltban egyébként két komoly tervpályázat elbírálása is lezárult: a Hársfa utcai óvoda építésére, illetve a Hermann Ottó Általános Iskola átalakítására is olyan pályaművek érkeztek, amelyek megvalósulása tovább öregbíti majd Budaörs hírnevét. A főépítész legfontosabb tervei között a budaörsi városközpont megújítása, az óváros rehabilitációja szerepel.
      A főépítész legfontosabb tervei között a budaörsi városközpont megújítása, az óváros rehabilitációja szerepel, amely folyamatba nagyon komolyan bevonják a helyi lakosságot is. Csík Edina tevékenysége során szeretné elérni, hogy minél több szabadidő eltöltésére alkalmas terület, sétálóutca, turisztikailag is vonzó közösségi tér jöjjön létre a városban. Célja, hogy ne csak vásárolni járjanak ide a környékről, hanem azért, mert – mint fogalmazott – Budaörs csodálatos: a hagyomány és a modernitás találkozik itt, egy páratlan természeti környezetben.


Vissza