Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Hagyomány tisztelet – nem csak a táncparketten

Kultúra > Budakeszi

2009-06-22


Május elején a budakeszi régi temető 2. parcellájának takarításába fogtak a Bojtár Egyesület Menczinger-házaspár vezette táncosai.  Az akció részleteiről Menczinger Tibort kérdeztük. (Képekkel)

-   A Széchenyi István Általános Iskolába járunk próbálni minden héten. Már régóta zavart az elvadult temető állapota. Megkérdeztem a gyerekeket: mivel mi hagyományt őrzünk, a temetőkultúra belefér-e az elképzeléseikbe? Azt mondták, igen. Hát belevágtunk. A kicsik is jöttek a szüleikkel, de főként a nagyobbakra alapoztuk a munkát. Irtókapákkal (a szőlőművelők jól ismerik), fűkaszákkal, bozótvágókkal dolgoztunk, legalább negyvenen. Igyekeztünk úgy végezni a munkát, hogy jövő tavasszal ne kelljen elölről kezdeni az egészet. Kitakarítottunk egy harminc méteres sávot a Mindenki Keresztje és az utcafronti kerítés között. A kitisztított sírok felirataiból arra következtettünk, hogy főként gyerekeket temettek erre a területre.

-   Egyszeri fellángolás volt, vagy lesz folytatás?
-   Ha a többi budakeszi civil szervezet is beszállna, egy fél év alatt rendbe tehetnénk az egész temetőt. Ha lesz időnk rá, folytatjuk. Az anyukáktól tudom, hogy az általánosba járó kisebbek azóta minden reggel büszkén szemrevételezik a munkájuk eredményét.

khk

Kapcsolódó cikkeink
Évről évre egyre nagyobb siker a karácsonyi Bojtár-gála - 2008-12-15
Néptáncbarátság - 2008-08-24
Elsöprő siker volt a Bojtár karácsonyi gálaműsora - 2007-12-01
Edzőtábor Csobánkán - 2007-09-25
Magyar zánclépésekkel német földön - 2007-09-18


Vissza