Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Óvoda-beruházás németországi támogatással

Közélet > Budakeszi

2009-06-03


Június közepén kezdődik a 2007-ben a várostól a Német Önkormányzat tulajdonába adott, főutcai Tarkabarka-Kunterbunt Óvoda felújítása. A közel háromszáz milliós beruházáshoz 242 millió forintot nyert a kisebbségi önkormányzat a Közép-Magyarországi Operatív Program pályázatán.

Az elnyert pályázati támogatáson felüli pénzügyi forrásokat Budakeszi németországi testvérvárosa, Lich és a düsseldorfi Hermann Niermann Alapítvány biztosítja, valamint a helyi kibocsátású támogatói téglajegyek megvásárlása nyújt majd fedezetet. A teljes átépítéssel járó átalakítás eredményeként jövő tavaszra Budakeszi legmodernebb óvodája készül el, ahol százhúszról százhatvanra nő a felvehető gyereklétszám. Az átalakítás idejére az intézmény az szintén felújításra szoruló Erkel u. 1. szám alatti önkormányzati ingatlanba költözik, melynek felújítását szintén Lich és a Hermann Niermann Alapítvány állja. Ez utóbbi az európai etnikai kisebbségek támogatását tekintve céljának néhány évvel ezelőtt a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium és Kollégium két tornateremmel és öt tanteremmel való bővítését támogatta hasonló nagyságrendben.

Minden kötelezettséget vállalnak

Módosították a közoktatási megállapodást Budakeszi önkormányzata és a Német Önkormányzat között a Tarkabarka - Kunterbunt Óvoda működtetésére vonatkozóan, mivel 2007 júliusában megváltozott a Német Önkormányzat státusza: az óvoda használóiból a tulajdonosai lettek. Ennek értelmében a Német Önkormányzat vállal az intézmény működtetésével kapcsolatban minden kötelezettséget.

Átköltöztek az Erkel utcába

A június 2-i képviselő-testületi ülésen a Német Önkormányzat elnöke, Kóthyné Herceg Mária bejelentette, hogy lezajlott a közbeszerzési eljárás, melynek eredményeként a Tarkabarka Óvoda felújítását az Arcadom Zrt. végzi. A Német Önkormányzat az Erkel u. 1. szám alatti ingatlant bérelte ki, a felújítás alatt működik majd az óvoda. Az épületet fel is újították, június 8-ra valószínűleg már az ÁNTSZ-engedélyt is megkapják. Ezen túlmenően csak raktározásra igényeltek helyet az önkormányzattól, illetve a Fő u. 74. (Tarkabarka Óvoda) mögötti átjárás lehetőségét kérték, hogy a gyerekekkel át tudjanak járni a saját játszóudvarukra. Június 15-től ugyanis az átépítés miatt a gyerekek már az új helyen járnának óvodába, de játszani visszajárnának az eredeti udvarukra.


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg