Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Mária út

Kultúra > Budakeszi

2009-05-20


Magyarországi katolikus turista fiatalok egy csoportja egy nagyszabású, közép-európai katolikus zarándok helyeket összekötő, 1400 kilométer hosszú zarándok - turista útvonal kialakítására gondoltak, hasonlóan a Szent Jakab sírjához vezető 1600 km hosszú El Camino-hoz. A turistaút érinti Budakeszit is. Dacolva a világgazdasági válsággal, pénzügyi nehézségekkel, idén kora tavasszal a budai hegyekben, a fiatalok munkába is kezdtek.

A Mária Út egy kialakítás alatt álló, Közép-Európán átívelő zarándok- és turistaút-hálózat, melynek kelet-nyugati tengelye az erdélyi Csíksomlyótól az ausztriai Máriazell-ig vezet, mintegy 1400 km-es távon. Gyalogosan 60 nap alatt bejárható. Az utat útjelzések és táblák jelölik majd, ajánlott szálláshelyek várják a vándorokat és térképes zarándokkalauz készül.

A kelet-nyugati tengely mellett észak-déli útvonal is tervezett, így egy Közép-Európát átívelő keresztet kapunk. Ezt további alternatívák és elágazások egészítik ki, felfűzve ez által a különféle zarándokhelyeket, természeti és épített, valamint kulturális értékeket a Kárpát-medencében. A Mária Út mentén kb. 60 kisebb-nagyobb zarándokhely található. A magyar történelemben fontos szerepet betöltő zarándokhelyek - pl.: Máriazell, Sümeg, Esztergom, Máriapócs, Csíksomlyó - összekötésével a nemzeti érzés elmélyítésére teremt módot.

A Csíksomlyótól (Erdély) induló, Magyarországon áthaladó, Máriazellig (Ausztria) tartó turistajelzés Budapestről felkapaszkodik a Normafához, kiballag a makkosmáriai kegytemplomhoz, betér Budakeszi határában a Jókai utcai kálváriához, sőt a Madár közön keresztül, az Erkel utcán át a Gyöngyvirág utcán végigballagva eljut a csodálatos Himnusz szoborhoz. A Budapestről érkező aszfaltot sétaúton követve, a Korányi Tüdőszanatórium előtt elosonva, a Szépjuhásznéhoz tart.  Mire ez a cikk az Iránytűben megjelenik, a zarándokút a teljes1400 km-es útvonalon elsőként, a Nagy-Hárs-hegy és a János-hegy térségében el fog készülni. Köszöntsük a vándorokat illendően, akik akár mi is lehetünk. Az út, számunkra is nyitott Csíksomlyó vagy Máriazell felé.

   Mályi József

Vissza