Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Térhatású zebra Pátyon

Közélet > Páty

2009-04-29


Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egyedülálló, de országosan is ritka megoldás védi a gyalogosok biztonságát Tiszaújvárosban: az élénkpiros keretbe foglalt térhatású gyalogátkelőhely mintha megtörné az utat, így óhatatlanul is lassításra készteti a járművezetőket. Egy ilyen gyalogátkelőhely készül tavasszal Pátyon a Rákóczi út - Iskola utca kereszteződésében.

A piros keretbe foglalt, egyébként szokásos fehér színű, az útra hosszirányú csíkok olyan hatást keltenek, mintha a felfestést térkövekből alakították volna ki és kiemelkedne az aszfaltból, lassításra késztetve az autósokat. A felfestés tartós, az ígéretek szerint legalább három évig nem kopik majd le, mondja Kanizsai Mónika, a Pátyi Szülői Egyesület elnökhelyettese.

-   Miért oly nehézkes Pátyon felfesteni a zebrát, vagy jelzőlámpát állítani és így biztonságossá tenni az átkelést?

-   Tudomásom szerint az önkormányzat többször elkülönített pénzt a költségvetésből például a Rákóczi út – Iskola utcai kereszteződés rendezésére, de valami miatt a tervek csak tervek maradtak. Előfordult például olyan eset, amikor a közútkezelő vétózta meg a Polgármesteri Hivatal ilyen irányú törekvéseit, mondván: a forgalom nem indokolja a jelzőlámpás kereszteződést, zebra felfestését. De találkoztunk sajnos azzal a megjegyzéssel is, hogy egy esetleges jelzőlámpás kereszteződés lassítaná az áthaladás községünkön, szennyezve a környezetet, ezért semmi szükség rá. Megdöbbenve hallottam azt is, miszerint egyes képviselők azt mondták, a zebraőrök (a reggeli órákban önkéntesekből a Rákóczi út – Iskola utca találkozásánál szolgálatot tejesítők közössége) szintén lassítják a forgalmat, akadályozzák a gyors áthaladást ezen a csomóponton.
-   Úgy tűnik, falunkban kevés a zebrabarát. Konkrétan mikor készül el a térhatású zebra?
-   Ha minden jól alakul, május 23-án, a közlekedésbiztonsági napunkon, a Pest Megyei Baleset-megelőzési Alosztály és a Budaörsi Rendőrkapitányság támogatásával. Az ezzel kapcsolatos egyeztetés folyamatban van, a képviselő-testület március 4-ei ülésén szavazott arról, hogy a felfestés költségét szükség esetén átvállalja.
-   Úgy tudom, a zebraőrség a Pátyi Szülői Egyesület kezdeményezésére szerveződött. Mit tettek, tesznek az ügyben, hogy minél előbb biztonságosan közlekedhessünk az átkelőhelyen?
-   Elsősorban levelezgetünk, hol az önkormányzattal, hol a rendőrséggel. De írtunk az egyik kereskedelmi csatorna Fessünk zebrát! felhívására, ahonnan sajnos választ nem kaptunk. Egy ombudsmani levelet felhasználva fordultunk nemrég a Pest Megyei Rendőr-főkapitánysághoz. Szerencsére egy nagyon lelkiismeretes emberre bukkantunk. A térhatású zebra és a sokak által talán ismert „gumiember figurás” figyelemfelkeltő tábla az ő ígérete, és a mi reményeink szerint tavasszal itt is lesz Pátyon. Azt azért szeretném elmondani, hogy a zebraőrség teljesen önkéntesekből álló csapat, fizetést nem kapnak munkájukért. Sajnos többen azt gondolják: közmunkások, munkanélküliek, akik reggelente amolyan parancsnak engedelmeskedve állnak az átkelőhelynél. Említhetném példának azt az esetet, amikor egyiküket szó szerint kérdőre vont egy másik szülő, amiért 7 órakor nem állt kint! A zebraőrök kevesen vannak, mások gyerekének a biztonságos átkelését segítik azután, miután a sajátjaikat beadták az iskolába, óvodába és az előtt, hogy munkába indulnának.. Vannak köztük olyanok is, akiknek nincs vagy már nem is kiskorú a gyereke.
-   Kapnak segítséget a helyi önkormányzattól, képviselőktől?
-   A zebraőrséghez? Nem. Az elmúlt lassan négy év alatt egyszer olvastam arról a testületi ülésről készült jegyhelyi újság testületi ülésének jegyzőkönyvében, hogy köszönetüket fejezték ki a zebraőrök önkéntes munkájáért, ám ez a hírek szerint egy kitüntetésre való felterjesztéssel indult. Egy képviselőt mégis kiemelnék, mert sajnos, amikor a zebraőrök névsorát elkérték, az övét hiába adtuk meg, valahogy kimaradt a felsorolásból: Zsarnóczay István, aki a kezdetektől aktívan részt vesz az autósokkal szemben vívott, néha reménytelen csatában.

Vissza