Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A töki református templom

Építészet > Tök

2009-04-19


Tök már a római korban is lakott hely volt. A közeli Rossz-tónál még ma is látható az a kétlyukú, rómaiak által épített híd, és az akkoriban duzzasztott tó gátmaradványai. Ezen a hídon haladt át a „Nagy út”-nak nevezett római út, melynek egyes szakaszain a kőburkolat még ma is látható.

Oklevélben először 1467-ben említették a török kori adójegyzékekben. A török megszállást sikerült átvészelnie, lakossága teljes egészében református keresztény maradt. Lakóinak száma az utóbbi 200 évben alig változott. A település szőlő- és borkultúrája évszázadok óta híres, a szőlőhegy öreg pincéi és pincesora érdekes látnivaló ma is.
      A falu központjába érve a református templom tornyát pillanthatjuk meg leghamarabb a művelődési ház és az újonnan indított Kisgöncöl Waldorf Iskola mellett. Az 1784-ben, középkori alapokra épült templom sokszög alakú kőfallal körülkerített dombra épült, bejáratához mellvédes lépcsőn vezet fel. Tornya 1802-ben a templom befejezése után épült, majd 1863-ban romantikus stílusban bővítették ki. Vörös márvány úrasztala 1852-ben készült. 1740-ből való díszes, kazettás famennyezetét lebontották és a budapesti Iparművészeti Múzeumba szállították.


Vissza