Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


SAKK

Kultúra > Budakeszi

2009-02-13


A showtánc világbajnok és látványtánc Európa-bajnok Botafogo Táncegyüttes a Tűzcsizmák, a Don Q és az Aladdin című táncszínházi előadásaik után egy sakkjátszma színpadra állítására vállalkozott a Thália Színházban.

Dalotti Tibort, a táncegyüttes Budakeszin élő vezetőjét, a darab koreográfus-rendezőjét, a fény- és látványterv és a zenei válogatás készítőjét Koós Hutás Katalin kérdezte.

-  A klasszikus fogalmakkal – sakk, háború, szerelem, játék – rendhagyó történetet alkottak, aminek különlegességét fokozta a Botafogo-ra oly jellemző táncstílus, az előadásmód és a koreográfia. Erre még a zenei válogatás is rátett egy lapáttal, hiszen igazi zenei csemegéket választott az egyes jelenetek mondanivalójához.
-  A sakk nem köthető semmilyen nemzethez és semmilyen korhoz, hiszen senki nem tudja biztosan, hogy honnan ered. Ezért olyan zenéket választottam, ami tükrözi ezt az időtlenséget és kortalanságot. A megfelelő dallamokat több mint egy évig válogattam. Több ezer hanganyagot hallgattam meg, míg végül kikristályosodott, melyik jelenethez melyik zene illik a legjobban. A forgatókönyv mellett, melyre a kiváló szakembert, Mészöly Gábort kértük fel, a zene nagyon fontos egy táncjátékban: ha a zene jó, akkor már nyert ügyünk van. A koreográfia és a mozdulatok már önmagukért beszélnek és önmaguktól jönnek. A legrégebbi zene Vivalditól származik és a legkülönlegesebb dallam, ami mindenkinek megütötte a fülét, és valóban ez a darab dramaturgiai csúcspontja is, a német Apocalyptica zenekartól való. Õk egy vonós négyes, de valójában heavy metalt játszanak, az énekes pedig Nina Hagen, aki a nyolcvanas években még punk énekes volt. Több jelenet aláfestő zenéje a Nightwish finn zenekaré, akik szimfonikus rockot játszanak.

-  Meglepetés volt a szintén budakeszi Makk Attila belsőépítész neve, mint díszlettervező.
-  Makk Attila a barátom. Közösen találtuk ki azt a színpadképet, ami ugyan egyszerűnek látszó, de annál hatásosabb megoldásokkal segítette az egyébként saját költségvetésünkből létre hozott darab sikerét.

-  A tánckar kiváló teljesítményt nyújtott, de szembetűnő volt, hogy többen egyénileg is kiemelkedőek voltak tánctudásban éppúgy, mint színészi alakításban.  Nagy sikere volt a királyi pároknak (Krizsa Mária, Hauser Martin, Horváth Zoltán), közülük is a sötét királynőnek talán kicsit jobban (Horváth Dóra), de pl. a sötét békegyalog (Horváth Gábor) is olyan átéléssel és pontossággal táncolt, hogy a néző egyszerűen nem tudta róla levenni a szemét.
-  Az azonos nevek nem véletlenek: Horváth Zoltán, Horváth Dóra és Horváth Gábor nagyon jó táncosok és egyben testvérek is. A karakterek is telitalálatok: a táncosok egyénisége sokban hasonlít azokhoz a szerepekhez, amiket meg kellett formálniuk. Talán azért sikerültek olyan jól ezek az alakítások. A fekete király és fehér királynő, Horváth Zoltán és Krizsa Mária 2008-ban a professzionista magyar bajnok pár volt. Õk egyébként házasok is, s ők táncolták a főszerepet a korábbi színpadi darabjainkban, az Aladdinban és a Don Q-ban. A többiek ilyen eredményeket nem értek el, de a jók közé tartoznak, mégpedig úgy, hogy egy színházban is megállják a helyüket. Ez pedig még a jó táncosok között is ritka.

-  A sakk lényege: világos és sötét harca. A sakk törvényei szerint kérlelhetetlen és kibékíthetetlen az ellentét. A bábuknak – még ha lázadnak is e törvény ellen, még ha személyes ambícióik szerint a megbékélést szeretnék – könyörtelenül el kell bukniuk. Mert e törvényt magasabb erő, a két játékos kényszeríti rájuk, akik számára a különböző érzelmekkel bíró figurák valóban pusztán tologatni való bábuk, csupán eszközök a hatalom kezében. E rövid összefoglaló után megkerülhetetlen a kérdés: van-e  párhuzam a táncjáték és az életünk között?
-  Erre az előadásra beülhet valaki csak szórakozásból is, ahol szép táncok, szép jelmezek, jó zenék vannak, így élvezheti az is, aki csak felhőtlenül szórakozni kíván, de azok számára is tud érdekes gondolatokat nyújtani, akik a történések mélyebb értelmére kíváncsiak. Az egyes részekről sokan sokféleképpen mondanak véleményt, aminek örülök, mert azt jelenti, szavak nélkül is sikerült gondolatokat ébresztenünk a nézőkben. Így vannak, akik számára a végén sötét jövőképet festünk a mostani világunkról. Mások szerint – és így látom magam is – a darab fináléjában benne van a remény, hogy van újrakezdés, még akkor is, ha már szinte minden elpusztult.

fotók: Kanyó Béla

Előadások még a Thália színházban:
2009. március 11. szerda 19 óra
2009. április 17. péntek 19 óra
2009. május 21. csütörtök 19 óra

A Best of Botafogo, az Aladdin és a Don Q, de rövidesen a SAKK is kazettán megvásárolható az egyesületnél.
www.botafogo.hu

Bemutató film

 


Vissza