Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Trianon-emlékmű budakeszi építész terve alapján

Építészet > Budakeszi

2008-12-07


A Budakeszin élő Vadász Bence, Ybl- és Pro Architectura díjas építész és Palotás Artúr építész nyerte a bajai önkormányzat Trianon-emlékmű megvalósítására kiírt országos ötletpályázatát.

A bajai főtér közelében elterülő Köztársaság térre tervezett alkotás középpontjában egy végletekig leegyszerűsített, tíz méter magas harangtorony, egy ősi alapforma, egy kultikus kő áll, amely az állandóságot, az időtlenséget és az erőt jelképezi. A harang az ezeréves Magyarország, a nemzeti történelem és a kereszténység összetartó erejének szimbóluma. Ezt az idilli állapotot, egyensúlyi helyzetet metszi keresztül egy agresszív repedés, amely végighasítja a földet, kettétépi a harangtornyot: szétnyílik az "összetartozás szimbóluma", még érezzük, látjuk  a valaha-volt egységet, de már rés tátong az elszakított részek között. A harangtorony kívülről csak sejteti a belső tartalmat, az csak azoknak tárul fel mélységében is, akik végigmennek az úton. Mert Pokolra kell szállni annak, aki a felemelkedés reményét újra akarja érezni. Egy szabálytalan lépcsősor vezet le a külső erők által felszakított anyaföld mélyére, a harangtorony alá, ahol a karcsú testben felsejlik a fény a magasban, amely kirajzolja a harang sziluettjét. E kiöblösödő földalatti térben a falakon a Trianonban elcsatolt régi magyar városok, falvak nevei sorakoznak majd végeláthatatlanul, a műleírás szerint.

Vadász Bence lapunknak elmondta, hogy a második világháború utáni első Trianon-emlékműpályázat nyerteseinek tudhatják magukat. Az alapkövet már lerakták Baján. Az önkormányzat egy-két éven belül kívánja, részben közadakozásból, adományok gyűjtéséből megvalósítani. Attól függően, hogy a pénzügyi feltételeket hogyan sikerül megteremteni, a harangtorony készülhet vasbetonból, vagy a világhírű magyar szabadalom, az átlátszó üvegbeton felhasználásával is.

Koós Hutás Katalin


Vissza