Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Veszélyes hulladékgyűjtés és lomtalanítás

Életmód > Budakeszi

2008-09-24


Budakeszi új hulladékszállító szolgáltatója, az esztergomi Saubermacher Kft. szeptember 27-én 9 és 15 óra között veszélyes hulladékokat fogad  Budakeszin az Erdész téren (a Fatelepnél, az iparcikkpiac területén). Az ez évi második lomtalanítást pedig október 4-re hirdették meg. A zöld hulladékgyűjtő zsákok október 3-ig vehetők át a polgármesteri hivatal tanácstermében.

Veszélyes hulladékgyűjtés

A veszélyes hulladékként veszik át a festéket, hígítót, lakkmaradékot, savakat, lúgokat, növényvédőszereket, gépi fáradt olajat, használt háztartási sütőolajat, kiürült vegyszeres göngyölegeket, mint olajos üveg vagy kanna, festékes, lakkos dobotok, hajtógázas palackok.
     Itt szabadulhatunk meg az elektronikus hulladéktól, azaz a rádiótól, televíziótól, monitortól, számítógéptől, mikrohullámú sütőtől. De ide kell hoznunk a feleslegessé vált akkumulátort, szárazelemet, vagy mobiltelefonakkumulátort, fénycsövet, izzókat, tinta- és festékkazettákat, patronokat és tonereket.
    A szolgáltatást Budakeszi lakosai vehetik igénybe ingyenesen. Közületekre és gazdasági társaságokra, egyéb vállalkozásokra nem terjed ki a begyűjtés.

Lomtalanítás

Október 4-re, szombatra lomtalanítást hirdet a szemétszállító. A felhívás a szombaton reggel 6-ig kihelyezett hulladékra vonatkozik.
     Lomhulladéknak tekinthető az a háztartásokban életvitelszerűen keletkezett lakossági hulladék, amely méreténél, vagy egyéb tulajdonságánál fogva nem helyezhető el a normál esetben alkalmazott gyűjtőedényben.
     Ilyenek pl.
- szobai és kerti bútorok (fából, fémből), valamint az ezekhez tartozó párnák, matracok, szőnyeg és műpadló;
- kerékpár és egyéb feleslegessé vált sporteszközök (síléc, szobakerékpár, stb.);
- játékok (háromkerekű bicikli, kerti játékok, nagyobb plüss figurák, stb.);
- kerti felszerelések (grillező, napernyő, fűnyíró, esővíztároló,  más nagyméretű edények, stb.);
- autógumi.
     Nem lomhulladék:
- a veszélyes hulladék (ld. fenn);
- a normál edényben elhelyezhető kommunális hulladékok, ezzel megtöltött zsákok és dobozok, valamint zöld hulladék;
- a szelektíven gyűjthető hulladékok (papír, karton, üveg, műanyag, stb.);
- építési törmelék (renoválás és átépítés hulladékai);
- tv készülék, számítógép, monitor, egyéb szórakoztató elektronikai és nagyobb háztartási elektronikai cikkek (hűtő, mosógép, mosogatógép, stb.);
- ipari eredetű hulladék (ipari, termelő és szolgáltató vállalkozások hulladékai).

Zöld hulladék

A zöld hulladék gyűjtő zsákok szeptember 22-26 között délután 14-16 óra között és szeptember 29. és október 3. között 8–12 óráig vehetők át a polgármesteri hivatal tanácstermében.

Vissza