Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A Terca Hallgatói ötletpályázat díjazottjainak kiállítása Nagykovácsiban

Építészet > Nagykovácsi

2008-02-15


A Wienerberger Téglaipari zRt. és Nagykovácsi önkormányzata 2007. júniusában „Terca köztér-építészeti hallgatói ötletpályázat” címmel pályázatot írt ki, hogy friss tervezői ötletek alapján köztér-építészeti javaslatokat kapjanak Nagykovácsi halmozottan problémás főterének (gr. Tisza István, azelőtt Templom tér) megoldási lehetőségeire. A díjazott pályaműveket a kiírók egy ma nyíló kiállításon mutatják be Nagykovácsi közönségének.

A kiállítás 2008. február 15-én, pénteken 18 órakor nyílik a Nagykovácsi Öregiskolában és 2008. február 29-ig látogatható. A nyitva tartási idő ugyanaz, mint az előző kiállítás esetében.

A megnyitó után kötetlen beszélgetésre nyílik lehetőség a pályázat eredményeiről, a tér és Nagykovácsi jövőjéről.

A pályázat Bíráló Bizottságának ajánlásai az ötletpályázat zárójelentésből:
„A Bíráló Bizottság azt javasolja a társkiírónak, hogy a terület kialakításának továbbgondolása során az I. díjas pályamű javaslatai alapján lépjen tovább az alábbi ajánlások figyelembe vétele mellett: Mint valamennyi beküldött pályázatról, az I. díjas tervről is az a Bíráló Bizottság véleménye, hogy amennyiben az továbbtervezésre kerül, fokozott közlekedéstervezői kontroll-, illetve közreműködés szükséges. A plébánia előtti felületen egybefüggő, a jelenleginél jelentősebb zöldfelületet alakítsanak ki. A támfal mögötti helyiségben kerüljön elhelyezésre a jelenleg a rézsűs zöldfelületben álló közcélú trafó. A támfalban kisebb kereskedelmi egység is elhelyezhető (kávézó, üzlet). A tervezett buszváró építményében - léptékének megtartása és lényegesen kisebb buszváró funkció mellett - kisméretű vendéglátó, vagy kereskedelmi funkció elhelyezése javasolt. A közúti közlekedési problémák megoldása mellett a pályaművekben bemutatottnál jobban törekedjenek a megtartásra érdemes fák megőrzésére.”

Tóth Balázs, Wienerberger Zrt. és Györgyi Zoltán, Nagykovácsi főépítésze


Vissza