Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Balesetveszélyesek a Pilis turistaútjai

Életmód

2008-01-07


A leszakadó ágak és a jeges, csúszós útszakaszok miatt a Pilisi Parkerdő Zrt. arra kéri a kirándulókat, hogy a héten ne induljanak túrázni. A balesetveszély miatt nem üzemel a dobogókői sípálya, a visegrádi Nagy-villám oldalában azonban a hóágyúknak köszönhetően használhatóak a sípályák.

Helyenként több mint egy centiméteres jégpáncél borítja a Pilis, a Visegrádi- és a Budai-hegység erdeit. Az elmúlt időszak havazása, és az azt követő ónos eső által kialakított jégréteg nemcsak a fák lombkoronáját, hanem sok helyütt a törzseket is teljes egészében befedi. Egy-egy fa így akár több tonnányi plusz terhet kénytelen elviselni. Bár helyenként előfordulnak fakidőlések, ágtörések, erdőgazdasági jelentőségű kárt a jég még nem okozott a Pilisben.

Veszélyesek azonban a turistautak, különösen a sziklás, meredek útszakaszok, mint például a Rám-szakadék, a Vadállókövek vagy Dobogókő környéke. A területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. ezért arra kéri a kirándulókat, hogy a balesetek elkerülése érdekében a következő héten ne látogassák a Pilis, a Visegrádi- és a Budai-hegység erdeit. Kerüljék el az erdőterületet az olvadás megindulásakor is, mert ekkor a 10-20 méteres magasságból lehulló jégdarabok okozhatnak sérüléseket.

(forrás: Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészet)


Vissza