Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Pincehegyi újborverseny

Kultúra > Páty

2007-12-03


November 16-án délelőttre a pátyi pincegazdák közössége az önkormányzat támogatásával újborversenyt hirdetett, melyre tizenkilenc pincegazda negyvenhét borával nevezett be. Öttagú zsűri kóstolta végig az idei újborokat: Ritecz János borász, Kovács István sommelier, Székely Lajos, Döme Béla és Bíró Barnabás pincegazdák. A borok listájával nem maradunk adósak, de meg kell jegyeznünk, hogy a zsűritől függetlenül a pincegazdák is kóstolást tartottak: ők Döme Béla bácsi borát ítélték a legjobbnak.

Aki ismeri a tavalyi évjárat újborait és követni tudta az idei év természeti eseményeit (sok forróság, szárazság, azután jó, nedves esős napok) már sejtheti, hogy a pincegazdáknak komoly feladatokat kellett megoldaniuk. Sikerrel tették.  Kifejezettebben jöttek elő a fajtajellegek, a már újborban is szép harmóniák, a bíztató jövőképek.  A tavalyinál sokkal kevesebb pincehigiénia- és hordóhibás borral találkozhattunk, ami ilyen rövid idő alatt komoly előrelépés.

Büszkék vagyunk díjnyertes pincegazdáinkra, akik szőlőiket ma már – sajnos - többnyire távoli tájakról szerzik be. Sok egyéni anyagi áldozattal fenntartják e táj Probus római császár óta kezdett hagyományát, a szőlő- és bortermelést. Együtt tiszteljük Árpád apánkat, aki mikor e földre vezette népünket, az itt talált virágzó szőlőkultúrát nem pusztította el, hanem utódaival azt fenntartotta, s nemzetközi hírűvé fejlesztette.

A budai borvidék mindig is fogalom volt. Esztergomtól, a Pilis déli lejtőitől, a Naphegyen, a Tabánon, a Gellérthegyen keresztül a mai Sasadi útig, mindenhol a déli oldalakon szőlő borította e tájat. A Széna tér melletti Fény utcai piac a pátyi és környékbeli borok forgalmazásáról volt híres. Bár jött a filoxéra-féreg, ami Európa-szerte mindenhol pusztított, a legnagyobb pusztulást e tájon azonban nem e féreg okozta.  Más féreg dúlt itt 1951 környékén, amikor Pátyra olyan típusú népességbetelepítési hullám érkezett, ami kibékíthetetlen ellentétben volt a szőlőművelés kétezer éves kultúrájával. Kivágták a pátyi szőlőket.

Elárvult Pincehegyünk azóta kényszerül más tájak szőlőinek befogadására. Bár a lehetséges szőlőtermő földeket mai lakóparkok, s egyéb ismert, gyors jövedelemszerzési lehetőségek oltárán már többnyire feláldozták, többen álmodnak arról, hogy ha csak mutatóba is, de egyszer majd lesz ismét pátyi szőlő, igazi pátyi bor. Addig is szekszárdi, balatoni, töki, budajenői, pázmándi, sőt alföldi szőlők adják a pátyi borok alapját. Szép bor készíthető belőlük itt, Pátyon is. Ilyen szemüvegen keresztül nézzék a díjnyertes borok listáját, s az azokat létrehozó pátyi embereket. Keressék őket pincéikben, kóstolják boraikat. Legyünk büszkék rájuk, megérdemlik.

Ritecz János

A díjazottak:

Fehér borok
Kerék Tibor  -  Rajnai rizling  -  arany + vándorserleg
Székely Lajos  -  Olaszrizling  -  arany
Hollósi Norbert   -  Fehér cuvée  -  ezüst
Simon Gyula  -  Olaszrizling  -  ezüst
Kerék Tibor  -  Sauvignon blanc  -  ezüst
Kerék Tibor  -  Chardonnay  -  ezüst
Varga István  -  Vegyes fehér   -  bronz

Rosé borok
Holtzer Attila  -  Kékfrankos rosé  -  bronz + vándorserleg

Vörös borok
Székely Lajos  -  Merlot  -  arany + vándorserleg
Székely Lajos  -  Cabernet sauvignon  -  arany
Simon Gyula  -  Cabernet sauvignon  -  arany   
Kerék Tibor  -  Cabernet sauvignon  -  ezüst    
Simon István   -  Kékoportó  -  ezüst
Holtzer Attila  -  Kékfrankos  -  ezüst
Bognár András  -  Zweigelt   -  ezüst    
Döme Lajos  -  Blalomerl  -  bronz
Simon Gyula   -  Zweigelt  -  bronz
Kerék Tibor   -  Gazda Kedvence  -  bronz


Vissza