Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Megbánták, hogy kiköltöztek?

Életmód

2007-11-12


Az agglomerációba való kiköltözés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A legtöbb kiköltöző a megszokott városi életmódját a vidéki környezetben is szerette volna megkapni és sokuk életminőségét nagyban rontja az ingázás. Az agglomerációban lakók átlagosan három órát utaznak egy nap. Ez nemcsak időrabló, hanem idegőrlő is, mivel a forgalmi dugók mindennaposak.

Emiatt persze nem fog minden csalódott kiköltöző visszafordulni és újra beköltözni a városba, de a trendek változása azt mutatja, hogy a főváros vándorlási egyenlege ismét tartósan pozitív lett. 2004-ben még csak 100 fővel költöztek többen Budapestre, mint ahányan elköltöztek innen, a következő évben a külföldieket is figyelembe véve már 3800 fő volt a bevándorlási többlet.

A tendencia 2006-ban is folytatódott: a KSH legfrissebb adatai szerint Budapest lakosságának természetes fogyását csaknem kompenzálni tudta a bevándorlás, vagyis több mint 10 ezerrel többen érkeztek, mint ahányan elköltöztek. Közben a kiköltözés is rendületlenül folyik tovább. Az agglomerációban letelepedők 70-80 százaléka budapesti, de a fővárostól távolodva gyorsan lecsökken az arány: az agglomeráción kívül már csak 40 százalék, a megye peremén pedig csak 10.

Persze tovább folytatódnak a lakóingatlanfejlesztések a térségben. A Talentis területfejlesztési projekten belül például a nyolcmiliárd forintos beruházásból megvalósuló Vitalis Park projekt elsősorban fiatal házasoknak szól. A rossz közlekedés okozta aggodalmat az értékesítést végző cég vezetője azzal oszlatja el, hogy a tiszta és légkondicionált elővárosi vasúttal 20 percen belül a Déli pályaudvaron lehetünk, ahonnan már közvetlen metrókapcsolat vezet tovább. Az gépkocsi-közlekedés a közvetlen autópálya lehajtó miatt kétségtelenül gyors elérést biztosít, hiszen a település az M1 autópálya 26-os kilométerénél található, ahol az ígéretek szerint egy Budapest méretű területen fekvő térség központja jön létre Herceghalmon. 

De említhetnénk Budajenőt is, amely újabb lakóingatlanfejlesztéseb kezd, amely a település jelenlegi lakosságát néhány éven belül akár meg is duplázhatja. Egyre sürgetőbb tehát a közlekedési gondok megoldására a közös fellépés.

légifoto: Rákóczi Gábor


Vissza