Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Rendhagyó faültetés a Normafánál

Életmód > Budakeszi

2007-10-29


Több mint 500 darab 4-5 méteres facsemetét , köztük hegyi juhart, nagylevelű hársat, az erdei gyümölcsök közül barkóca berkenyét, madárcseresznyét ültet a Pilisi Parkerdő a Normafához. Az országosan ismert kirándulóhely elöregedett faállományának megfiatalítását a XII. kerületi önkormányzat támogatja. A munkálatok várhatóan november első hetéig befejeződnek.

A Normafa faállománya régóta várta már a megújulást. Az idős tölgyek és bükkök között több száz éves példányok is akadnak. A területet kezelő Pilisi Parkerdő a tájkép megőrzése és a nagy látogatottság miatt nem kezdte meg eddig az idős fák lecserélését. Néhány tíz évet még most is lehetne húzni a megfiatalítást, de akkor egyszerre nagy területen kellene idős, beteg fákat kivágni, és a helyükre újat ültetni. Ez pedig nagyban megváltoztatná a védett táj arculatát. Az idejében elkezdett ültetések azonban biztosítják a terület folyamatos borítását, így a Normafa erdeinek képe hosszú távon megőrizhető. Az is igaz, hogy az elmúlt évek nagy viharai, jégtörései erősen megtépázták az idős faállományt, több sérült fát ki kellett vágni, melyek helyét most foglalja el a következő nemzedék.

Nem csak sok munkával jár, hanem költséges is ez a vállalkozás. A nagy méretű, előnevelt facsemeték sokkal többe kerülnek, mint az idős fák magjából természetes úton növekvő újulat. Az ültetés pedig nehéz kézi és gépi munkát egyaránt igényel. A mintegy 6 millió forintos program megvalósítását a helyi, vagyis a XII. kerületi önkormányzat támogatja.

(forrás: Pilisi Parkerdő Budapesti Erdészete)


Vissza