Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Csapatépítő tréningen az erdőt takarították a Normafánál

Életmód > Budakeszi

2007-10-30


A világ legnagyobb prémiumital gyártó és forgalmazó vállalata, a Diageo önkéntes dolgozói a most induló „Segítő kezek” nevű vállalati társadalmi felelősségvállalási (CSR) programjuk keretében október közepén két nap alatt mintegy 130 köbméternyi vegyes hulladékot gyűjtöttek a Normafa és Csillebérc közötti erdőkben.

Az akció nagy segítség az erdők tisztán tartásáért naponta küzdő Pilisi Parkerdő Zrt. számára. „Nem gondoltuk, hogy ilyen rossz a helyzet. Az embereink eldobott zsebkendőkre számítottak, és a helyszíni tapasztalat legtöbbünket mélyen felkavart. Volt az üdítős palackoktól kezdve az építési törmeléken át a kibelezett tévékig minden. A szervezők még egy elhagyott hajléktalan-lak lebontását is a csapatunkra bízták.” – mondta Büttel Katalin vállalati kapcsolatok vezető.
 
Perneczky László, az erdőtakarítási akciót lebonyolító civil szervezet, a Hulladék Munkaszövetség munkatársa elmondta, hogy számos vállalati csapatépítő programot szerveztek már, de számukra is különleges volt, hogy négy turnusban összesen több mint kétszáz „irodista” két napon keresztül zokszó nélkül végezte át a kemény fizikai munkát a terepen. „Tudatosítsuk magunkban, hogy az önkéntes tevékenyég nem ingyenmunka! A HuMuSz számítása szerint ennyi ember munkája még közhasznú munkás órabérrel számolva is majd egymillió forintnyi értéket jelent. Ha ehhez hozzávesszük a közvetlen eszköz és elszállítási költségeket, két nap alatt másfél millió forintot „kapott” a környék.” – mondta Nagy Tamás, a HuMuSz-Recycling vezetője.

A Diageo „Segítő kezek” mostantól évente négyszer végeznek ilyen önkéntes munkát, ami összességében azt jeleni, hogy a dolgozók munkaidejének 1 %-át közösségi akciókra fordítják. Az anyavállalat egyébként üzleti eredménye 1%-át már most is társadalmi beruházásként helyi közösségi programokra fordítja, ami több mint 21 millió fontot jelent évente. Minden évben legalább 60 hasonló nagyságrendű akcióra lenne szükség csak a fővárosi erdőkben, mivel közel 6000 köbméter szétszórt szemetet távolít el onnan a Pilisi Parkerdő Zrt. a 12 hónap alatt. Ennyi hulladék embermagasságban borítana be egy focipályát.

A szemetelés és illegális hulladéklerakás, a rongálás, a vandalizmus állandó probléma. 2007-ben az adófizetők a 1517-es technikai szám bejelölésével az illegális hulladéklerakók felszámolására, mint kiemelt közcélra is felajánlhatták adójuk második 1%-át. A következő évben mintegy 245 millió forint célforrás lesz elérhető közterület-rehabilitációs és megőrző programok számára, és ha a Kormány nem szünteti meg ezt a lehetőséget, jövőre még jelentősen bővülhet is a forrás.Nem csak szemetet lehet szedni, az önkéntes csapatok a megrongált vagy elcsúfított padok, erdei játszóterek, tájékoztató táblák helyreállítására vagy parkosításra és faültetésre is vállalkozhatnak. Ideális esetben az önkéntes munkán túl a közvetlen költségekhez nyújtott közhasznú anyagi támogatással is.

(Forrás: Pilisi Parkerdő Budapesti Erdészete)


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg