Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Strandolás a természetes vizekben

Életmód > Pest megye

2020-06-19


Pest megye majd 40 bányatavából csak kilencnél szabad fürdeni: Délegyháza 2-4-6. tava, Dunavarsány, Áporka, Dunaharaszti, Pócsmegyer és Kiskunlacháza. Lacházán és Varsányban vízi motorozni (jetskizni), az Omszk-tavon vízi deszkázni (wakeboardozni) is lehet. A Duna megyei strandjai Dunabogdányban, Alsó-, Felsőgödön és Ráckevén vannak.

Tilos fürdeni hajóútban, kikötők, hajóállomások, vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák területén, városok területén, valamint éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület meg van világítva, és legfeljebb a mély víz határáig.

A fürdési tilalmát minden esetben 60x30 cm-es tiltó tábla jelzi, amely jól látható helyen kerül elhelyezésre.
• Fürdésnek számít az úszás és a lubickolás mellett a játékcsónak, vizibicikli, banánhajó, gumimatrac vízen történő használata és az ezekről történő vízbeugrálás.

• 6 éven aluli vagy úszni nem tudó 12 év alatti gyerek csak szülői felügyelettel fürödhet szabadvizekben, ahol a fürdés engedélyezett
• A fürdésre kijelölt területen rendszeresen ellenőrzik a víz minőségét, megtalálható a mosdó, zuhany, illemhely, hulladékgyűjtő, és a mentésre elsősegélynyújtásra képzett személyzet.

A bányatavak mellől mindez hiányzik, jellemzőjük a kiszámíthatatlan mederviszony. Ezek a tavak néhány lépés után hírtelen mélyülnek, a nagy mélység miatt csak a felszín meleg, a hírtelen vízhőmérséklet csökkenés pedig könnyen okozhat izomgörcsöt, sokkot, szívmegállást. Medrükben előfordulhatnak fém darabok, munkagép alkatrészek, amik könnyen okozhatnak sérülést, főleg a vízbe ugrálóknak.

Aki a tiltás ellenére fürdik, nemcsak a testi épségét, egészségét, életét veszélyezteti, de szabálysértést követ el, vele szemben szabálysértési eljárás indul, ahol 5-150 ezer forintos pénzbírsággal is kiszabható A helyszíni bírság összege 5-50 ezer forint szabálysértési bírságot szabhat ki a rendőrség, a közterület felügyelők, a természetvédelmi őr, az önkormányzati természetvédelmi őr.

Akár bányatóhoz, akár épített strandra látogat bárki, fontos, hogy a saját és mások testi épsége mellett figyelmet fordítson a saját vagyonbiztonságra is! Lehetőség szerint őrzött parkolót válasszon! A gépkocsi utasterében semmit ne hagyjon! Távozáskor győződjön meg arról, hogy a kocsit biztosan bezárta-e. A strandokon leggyakrabban lopások fordulnak elő, de figyelemmel az is elkerülhető. Ahol lehetőség van rá, célszerű a csomagmegőrzőt használni! őrizetlenül ne hagyjanak értékeket a törölközőn, takarón. Csak annyi pénzt vigyenek magukkal, amennyi feltétlenül szükséges. 

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya!


Vissza