Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Most a járatlan utakat válasszuk a járt utak helyett

Életmód > Pest megye

2020-04-24


A tavaszi kirándulóidővel a járványügyi óvintézkedések mellett is sokan látogatták a népszerű helyeket a Pilisi Parkerdőben, amely a fővárosban és az agglomerációban élő mintegy hárommillió embernek nyújt kikapcsolódást: ennek a tömegnek kell tudnia eloszlani biztonságosan időben és térben.

Teljesen érthető, hogy a fővárosiak és főváros környékiek több hét bezártsággal és egy téllel a hátuk mögött a jó idő megérkezésekor tömegesen keresik a természetet. Az erdők a járvánnyal kapcsolatos korlátozó intézkedések mellett is látogathatók, azonban fontos, hogy az erdőben is be tudjuk tartani a jelenlegi szabályokat.

Ennek érdekében a Pilisi Parkerdő összeszedte azokat az ötleteket és javaslatokat, amelyek segítenek a biztonságosabb természetjárásban.

• Az első és talán legfontosabb, hogy aki csak megteheti, ne hétvégén, hanem a hét többi napján látogassa a Parkerdő kirándulóhelyeit, így időben lehet „széthúzni” az egyes helyszínek, túraútvonalak terhelését.

• A másik, nem kevésbé fontos javaslat, hogy most van itt az ideje elhagyni a járt utakat a járatlanabbakért! A Parkerdő mindenkit arra kér, keressék inkább minél többen az általuk eddig nem ismert, rejtettebb kirándulóhelyeket és túraútvonalakat. Sokan meglepődnek majd, hogy a legfelkapottabb kirándulócélpontok mellett a Gödöllői-dombság vagy épp a Zsámbéki-medence milyen szép helyeket rejteget. A Parkerdő arra kéri a természetjárókat, hogy most elsősorban ne a lenyűgöző panoráma vagy az őserdőkre emlékeztető természeti környezet megtalálása, hanem a minél kevesebb ember jelenléte motiválja őket. Jobb, ha elkerüljük a frekventált kirándulócélpontokat, mint például a Rám-szakadék, a Prédikálószéki-kilátó, vagy a nagy-hárs-hegyi Kaán Károly kilátó! A újabb és kevésbé ismert kirándulócélpontok felfedezéséhez kaphatnak segítséget ezeken a linkeken: https://parkerdo.hu/fedezd-fel-parkerdot/, valamint országos viszonylatban a Magyar Természetjáró Szövetség honlapján, a https://www.termeszetjaro.hu/hu/ -n.

A pusztamaróti emlékhely

• A túrázás, kirándulás során fokozottan tartsák szem előtt, hogy a vendéglátóhelyek nyitvatartása és az élelmiszerboltok befogadóképessége korlátozott, lehetőleg inkább rövidebb utakat tervezzenek, illetve mindenki vigyen magával otthonról elegendő ételt és italt.

• Az erdőben is fokozottan figyeljenek a higiénés szabályok betartására. Most végképp senki ne dobjon el használt papírzsebkendőt, védőmaszkot, gumikesztyűt, vécépapírt, az erdő nem illemhely, fertőtlenítést senki nem végez benne, így csak azzal védhetjük egymást és magunkat, ha mindent hazaviszünk!

• Aki személygépkocsival keresi fel a Parkerdő kirándulóhelyeit, ne csak a nagy, kialakított parkolókat használja, hanem fedezzen fel olyan parkolási lehetőségeket, ahol szabályosan és kevesebb jármű társaságában hagyhatja autóját.

Mindenki vegye figyelembe, hogy a Pilisi Parkerdő erdőterületeinek látogatási élményében több millió ember osztozik: egymás és önmagunk érdekében legyen most elég egy-egy rövidebb, esetleg nagyobb erőfeszítéssel, gondolkodással megkereshető kirándulás, s ha jól beszívtuk a friss levegőt, mielőbb induljunk haza és maradjunk otthon!

forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.


Vissza