Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Makkos Mária - Maria Eichel

Könyvajánló > Budakeszi

2019-12-05


A 2020. évi budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve több éves kutatás után a Budapest-Zugligeti Egyesület kezdeményezésére az Infotop Kft. kiadó a fővárosi eseményhez méltó, magyar-német kétnyelvű könyvet jelentet meg a 290 éves budakeszi Makkos Mária kegyhely és kegytemplom történetéről.

Salamin András – Herein Mária: MAKKOS MÁRIA – MARIA EICHEL című emlékkönyve szerint a Makkos Mária-i kegyhely története visszanyúlik a XVIII. századba, amikor egy Traub János nevű parasztlegénynek 1731-ben egy tölgyfa felett megjelent a szenvedő Krisztus arca. Történetéről eddig már számos tanulmány, könyv jelent meg, de a szerzők magyarországi és németországi kutatásai lényegesen kibővítették a kegyhely életére vonatkozó ismereteket. Eddig nem, vagy csak alig ismert források anyaga is gazdagítja a kötet tartalmát. Közöttük a három legfontosabb:
- a Makkos Máriát gondozó trinitárius rend tagjainak 1748-1783 közötti historia domusának (1748-1783) magyar nyelvű kiadása (2018),
- Tamás János jezsuita atyának, Makkos Mária vezető lelkészének historia domusa (1951-1985), valamint
- a budakeszi születésű, 1946-ban kitelepített és ma Németországban élő Anna von Stadennek (Holl Annának) egy életen át gyűjtött családtörténeti kutatásai (a leszármazottja annak a Holl-családnak, amely elsőként vette birtokba 1784-ben az elárverezett Makkos Mária-i kegyhelyet, majd hosszú évtizedeken át fenntartotta azt.

Az ünnepi kiadvány magyar és német nyelven jelenik meg gazdag színes képanyaggal, mintegy 400 oldalon (A4-es méretben, minden oldala színes, kemény borítóval, 500 képpel), a kegyhely előtörténete pedig visszanyúlik a XV. század végére. A kiadvány méltó ajándék lehet a 2020-as esztendő eseményei kapcsán.

fotó. Bánkuti Ákos


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg