Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Plakátok figyelmeztetnek a Pilisi Parkerdőben

Életmód > Pest megye

2019-10-18


Három hete sertés-pestises vaddisznó-tetemeket találtak a Pilisi Parkerdő területén. Emberre nem veszélyes, csak vaddisznót és a házi sertést betegít meg. A főváros környéki parkerdők biztonsággal látogathatók. A vírust az ember is terjesztheti, ezért plakátokkal hívják fel a turisták figyelmét a veszélyre.

A betegség terjedésének megelőzését szolgáló információk között a Budai-hegységben, a Pilisben és a Visegrádi-hegységben kirakott plakátokon szerepel a NÉBIH zöld száma (06-80-263-244), amin szükség esetén bejelentés tehető, továbbá felhívják a figyelmet, hogy a látogatók ne hagyjanak élelmiszerhulladékot az erdőkben, ami eljuttathatja a fertőzést az eddig érintetlen területekre is.

Fontos, hogy az erdők lezárására nem kerül sor, a turistaútvonalak továbbra is látogathatók. Néhány alapvető szabályt azonban a kirándulóknak is be kell tartaniuk a járvány esetleges terjedésének megelőzése érdekében.

Az afrikai sertéspestissel és a vonatkozó szabályokkal kapcsolatban a NÉBIH honlapján található bővebb információ:
https://portal.nebih.gov.hu/-/plakatok-tajekoztatjak-a-latogatokat-a-budai-erdokben

Néhány tanács a turistáknak

- Élelmiszerhulladékot (ételmaradékot), illetve zöldhulladékot ne hagyjunk, ne vigyünk az erdőbe vagy annak határába. A hulladékokat kizárólag a kijelölt gyűjtőkbe szabad dobni.
- Kutyát kizárólag pórázon sétáltassuk az erdőben.
- A magányos (elárvultnak gondolt) kismalacot ne próbáljuk megfogni, „megmenteni”.
- Ha elpusztult, betegnek tűnő vaddisznót látunk, ne érjünk hozzá és azonnal értesítsük a Nébih-et ingyenesen hívható zöldszámán (06-80/263-244).
- Az erdőjárás után alaposan mossuk le cipőnket, bakancsunkat, amihez célszerű vírusölő fertőtlenítőszert is használni.

Forrás: NÉBIH

Kapcsolódó cikkünk: Már irtják a vaddisznókat Budakeszin - 2019-10-02


Vissza